Archiefbeeld van de Zestig van Texel. Lopers op het strand naderen van paal 9
Archiefbeeld van de Zestig van Texel. Lopers op het strand naderen van paal 9 Foto: Archief Texelse Courant

Ultraloop over 60 km

500 ultralopers en 700 estafettelopers vertrekken op tweede paasdag 17 april voor de veertiende editie van De Zestig van Texel, het tweejaarlijkse hardloopevenement dat sinds 1991 wordt georganiseerd door de Atletiekvereniging Texel.

De loop is onverminderd populair en uitgegroeid tot de grootste ultramarathon van Nederland – al is dat dan alleen in de oneven jaren. De estafette telt circa 180 teams, waaronder een 40-tal Texelse teams. De estafettelopers komen net als de ultralopers uit heel Nederland, met opvallende inschrijvingen als bijvoorbeeld 11 teams van looptrainer Léon Nillessen uit Groesbeek. Bij de ultralopers op de 60 km zijn er dit jaar slechts twee Texelaars, Remko Nagtegaal en Jan van der Star, die beiden al voor de vijfde of zesde keer aan de start staan. Voor veel ultralopers is Texel een tweejaarlijkse reünie, met uitschieters als Lex de Boer (Avenhorn), Peter Boltjes (Winschoten) en Mik Borsten (Amersfoort) die al meer dan 10 keer hebben meegedaan. Anderzijds heeft zo'n 40 procent van het grote startveld op de 60 km nog nooit verder dan de marathonafstand gelopen en hebben die lopers op grond van de mooie verhalen nu Texel uitverkoren om hun debuut op de ultramarathon te maken. Onder de meer ervaren lopers ook 30 Belgen en 30 Duitsers, en verder nog zo'n 10 andere nationaliteiten, waaronder zelfs een Nepalese loper.

Heel speciaal is het selecte groepje van 33 lopers dat op de 120 km start. Die afstand werd bij de 2e editie van De Zestig van Texel in 1993 ingevoerd door Jan Knippenberg. De eerste ronde start 's morgens vroeg in het donker om 4:35 uur op de wielerbaan in Den Burg en gaat tegen de klok, en na het keerpunt bij de veerhaven is de tweede ronde gelijk aan de 'normale' 60 km met de klok mee. Een tiental Texelaars fietst die eerste ronde mee om de lopers te gidsen en te verzorgen. In totaal zijn zo'n 150 vrijwilligers in touw waaronder de nodige verkeersposten en natuurlijk alle vrouwen en mannen die de verzorgingskramen runnen want de ultralopers moeten regelmatig bijtanken op hun lange tocht.

Maandagmorgen lost oud-Texelaar Arco de Graaf om 10:35 uur het startschot voor de 60 km op de Noorderhaaks op 't Horntje bij het NIOZ. Daarna volgen nog starts van de 4 x 15 km estafette om 11:05 en 11:35. De eerste ultralopers worden rond 14:30 op de finishlocatie bij de Stayokay aan de Haffelderweg verwacht, en de eerste estafettelopers zo'n 45 minuten later. De prijsuitreiking start om 16:00 bij Stayokay en om 17:35 wordt de finishregistratie gesloten.

Voor meer informatie over het programma en de historie van De Zestig van Texel: http://www.dezestigvantexel.nl