Marijn Visser, Henkie Daalder en Elleke van Heerwaarde die Henkie op de piano begeleidde.
Marijn Visser, Henkie Daalder en Elleke van Heerwaarde die Henkie op de piano begeleidde. Foto: Jeroen van Hattum

Finale Solistenfestival

Marijn Visser en Henkie Daalder hebben vrijdagavond in Klif 12 in Den Hoorn de finale van het Solistenfestival van Artex gewonnen.

Tien leerlingen van de kunstenschool in Den Burg betraden het podium om, al dan niet begeleid, als solist een aantal nummers of werken te zingen of te spelen. Aan de jury de edele taak in de categorieën basisschool en OSG een winnaar te wijzen. Geen makkelijke opdracht, aldus Marco van Sambeek die samen met Michiel Pam en Mariken Stoverinck in de jury vormde. "In feite speelt iedereen zijn eigen wedstrijd, En de een is goed en de ander is geweldig."

Ze kwamen er echter wel uit: in de categorie basisschool ging de overwinning naar de 11-jarige Marijn Visser die op cello het klassieke Allegro Moderato van J.B. Bréval speelde, begeleid door Karen Haasdijk op de piano. De jury omschreef hem als een zeer muzikale jongen. Marijn heeft sinds 4,5 jaar celloles bij Naomi Rubinstein en hij vindt dat leuk om te doen. Hij speelt ook al bij de jonge strijkers in Amsterdam waarmee binnenkort een optreden in de grote zaal van het Concertgebouw in Amsterdam wordt verzorgd.

De 12-jarige Henkie Daalder, winnaar in de OSG-categorie, imponeerde de jury met de wijze waarop zij de nummers Skinny Love en 'Somewhere over the rainbow' zong. Ze werd daarbij op piano begeleid door Elleke van Heerwaarde. Henkie heeft sinds drie jaar zangles van Arlene van Tatenhove. De jury liet weten dat ze Henkie graag hoorden zingen. De winnares vond zang iets prachtigs om gevoel in te kunnen leggen.

De aanmoedigingsprijzen gingen naar de 9-jarige Corné van Liere (dwarsfluit) en de 16-jarige Roos Tijssen (zang). Corné speelde de nummers 'Oh Susanna', Greensleeves' en 'Für Elise'. Hij heeft sinds september dwarsfluitles bij Loes Bakker. Roos zong de nummers Hurt van Christina Aguilera en Right on Time van Gretchen Wilson. Zij begon twee jaar geleden met zangles bij Claudia Reij.

De andere deelnemers aan het Solistenfestival waren Nynke Stuut (piano), Wander Hendriks (viool), Annemarie van Heerwaarden (zang en gitaar), Pieter van den Broeck (viool), Heleen Landman (piano) en Robbie Düring (zang en piano). De presentatie was in handen van Lidewy Hendriks en Rikus Kloosterhuis verzorgde de techniek.