Charlotte Schutten:
Charlotte Schutten: "Het eilandmotto is 'rust en ruimte', maar als je daar je geld mee wilt verdienen, is de ruimte opeens een stuk meer beperkt." Foto: Jeroen van Hattum

Wellnesscenter is een droom van me

Ben je geboren en getogen op Texel?

Nee, in Almelo op 10 mei 1979. Ik kom al sinds ik een baby was op het eiland, op vakanties en als toevluchtsoord vanaf de verschillende steden waar ik heb gewoond. Sinds een jaar of 14 woon ik hier en het voelt nog steeds heel bizar dat ik hier gewoon mag wonen!

Wat voor werk doe je op Texel?

Ik heb vanaf het begin mijn eigen schoonheidssalon, Beauty bij Charlotte heet het nu, voorheen met de eerste hammam op Texel erbij, die er wie weet ooit wel weer komt. Wellicht met een heel wellnesscenter, wat nog steeds in mijn dromenpakket zit.

Het voelt nog steeds heel bizar dat ik hier gewoon mag wonen

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Ik kan slecht stil zitten, dus ik help zoveel waar mogelijk of bedenk wel iets wat er moet gebeuren, hihi. Maar genieten en een beetje rust nemen is belangrijk want, als eigen ondernemer ben je 24 uur per dag met je eigen zaak bezig. Maar ik sleep mijn agenda mee de natuur in, we wandelen met onze jachthonden op het strand en daarna heerlijk tot besluit op een terrasje met een Texelgintonic, heerlijk! Ik vind het ook fijn om te luieren op de bank met met mijn twee pubers en om thuis gezellig met vrienden te eten en te drinken.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik kan er goed mee, ze hebben wat weg van Amsterdammers, waar ik ook ook lang heb gewoond. Open en direct, vind ik. Soms kan er echter van mug wel eens een olifant gemaakt worden en dat is jammer.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Als zeer bijzonder, zoals op de Hors en in de Slufter, maar ook gewoon op de Hogeberg. Ik ben opgevoed door natuurfanaten, dus ja, ik spot de vogels en zij maken de foto's. Elk jaargetij heeft zijn bijzonderheden en mooie plekken waar ik dan ook graag wandel.

Hoe beleef je de dorpen op Texel?

Als zeer pittoresk en prachtig met die mooi oude huisjes. Er is tegenwoordig ook in de winter overal steeds meer te doen, leuk!

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

Er zijn nog veel restaurants die op mijn verlanglijstje staan zoals Rebecca en Freya. Maar ik ga graag langs bij gelegenheden waar ik onbezorgd de honden mee kan nemen zoals bij de strandpaviljoens paal 33, 12 en 9 en de Kombuis. De Worsteltent is op zondagmiddag te gek, want dan is daar livemuziek. Ook bij De Compagnie op dinsdagavond, daar speelt straks Jug Bros weer en dat is altijd een feestje. Ik ben verslaafd aan livemuziek.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Dat je je fiets en auto gewoon open kan laten staan en dat er verkoop van eitjes en bloemen langs de weg is.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Een paar dingen; meer veiligheid en verlichting op onder meer de Pontweg voor onze fietsende jeugd en meer containers op de stranden, ook in de winter. Mijn zoon gaf aan dat dat iets belangrijks was om ook te zeggen!

Goede herinnering aan Texel?

Ik zeg wel eens dat ik in de goede tijd geboren ben, want die goede oude uitgaanstijd begin jaren negentig hier in De Koog, waar alles nog mocht en kon, dat was toch een feest. En daarna een fikkie maken op het strand, sterren kijken en de volgende middag wakker worden op het strand tussen mensen in bikini!

Wat is er zonde aan Texel?

We moeten er voor waken dat we niet te veel regeltjes krijgen op het eiland. Leven op Texel is best duur en er zijn een boel mensen die graag van alles ondernemen. Dit moeten we juist stimuleren in plaats van de kop in te drukken. Het eilandmotto is 'rust en ruimte', maar als je daar je geld mee wilt verdienen, is de ruimte opeens een stuk meer beperkt.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

De prachtige sterrenhemels. De rust, geen trams en treinen en geen politie- en brandweergeluiden over en weer. En ook dat er plekken zijn, hoe druk het ook is op het eiland, waar je geen mens ziet.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Dan heb ik samen met mijn vriend ons eigen wellnessresort met culinair restaurant en livemuziekbar! Als ik de miljoen in de loterij win natuurlijk...

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Linda Boersen van Texels Onderdak, een ongelooflijk vrolijke meid die super hard werkt!