Met de klok mee: Aron, Liv, Mercedes en Joël.
Met de klok mee: Aron, Liv, Mercedes en Joël. Foto: Job Schepers

Leren op eigen niveau met

rekenen en spelling op tablet

Rekenen en spelling oefenen en direct de antwoorden krijgen. De Lubertischool in De Koog is in januari als eerste Texelse school gestart met een adaptief onderwijsplatform: Snappet.


De leerlingen van de groepen 4 tot en met 8 werken niet meer in het reken- en spellingboek, maar hebben ieder een eigen tablet waar ze de opdrachten op maken. Binnen iedere groep werken alle leerlingen aan hetzelfde leerdoel, ieder op zijn eigen niveau. Snappet registreert dat en past het niveau van de leerlingen automatisch aan", vertelt juf Marit Tuitman. Terwijl de leerlingen aan het werk zijn, kan de leerkracht direct zien of de opdrachten goed of fout worden gemaakt en daarop bijsturen. Ook de leerling krijgt feedback na iedere opdracht. Ook geeft Snappet bij veel opdrachten een tip. De afspraak is dat wanneer een leerling drie fouten achter elkaar maakt, hij/zij om instructie vraagt. De leerlingen werken vanaf half 11 op een gezamenlijk leerplein met de groepen 4 tot en met 8. Hier loopt altijd een leerkracht rond die hen helpt bij vragen of korte instructies geeft. De andere leerkrachten hebben tijd voor instructies", vertelt Tuitman terwijl wij een rondje over het leerwerkplein lopen. Leerlingen uit groep vier werken naast of samen met kinderen uit groep acht, dit levert geen enkel probleem op volgens Tuitman, dit is juist een mooie aanvulling. De kinderen leren met en van elkaar.

De leerlingen zijn enthousiast. "Al mis ik het lesboek soms wel. Je krijgt direct je antwoord en weet of je het goed doet", vertelt Aron uit groep 5. Volgens Tuitman is de tablet een aanvulling op het onderwijs. Het is belangrijk om materialen te gebruiken en te schrijven. 'De leerlingen zitten maximaal 25 minuten achter elkaar op een tablet. "De OSG is enthousiast over ons gepersonaliseerde leren en het werken met een leerwerkplein omdat dit een goede voorbereiding is op hun onderwijs."
Stiekem spelletjes installeren zit er voor de kinderen helaas niet in, die functie is geblokkeerd.