Cees Veth en Wim Klein Breteler van de sterrenwacht met Pauline Folkerts van Ecomare.
Cees Veth en Wim Klein Breteler van de sterrenwacht met Pauline Folkerts van Ecomare.

Sterrenwacht De Jager 25 jaar

Een gedenkwaardige dag voor Volkssterrenwacht De Jager in het gebouw van Ecomare, dat vrijdag het 25-jarig jubileum vierde. Bij die gelegenheid werd het samenwerkingscontract met de Stichting Texels Museum ondertekend.

Op 5 maart 1992 tekenden Cees Ribbens en Hans Lobato bij notaris Boswijk de oprichtingsakte van Volkssterrenjacht De Jager. Bijzonder was dat de oprichters van toen ook nu van de partij waren, Ribbens inmiddels 90 jaar. Aanwezig ook professor Cees de Jager, de sterrenkundige wordt binnenkort 96 jaar. Nog altijd een begenadigd verteller, ditmaal haalde hij anekdotes op over Cees Veth, de astronoom, en prof. Dr. Vincent Icke, die hij beiden als student in de banken had gehad. Andere sprekers waren Veth zelf, burgemeester Uitdehaag en Pauline Folkerts, directeur van Ecomare. De meeste aandacht ging uit naar Icke, professor theoretische sterrenkunde. Tijdens een college van circa drie kwartier zette hij uiteen dat de zwaartekracht in feite niet bestaat.

Er was veel animo voor de bijeenkomst, die circa 90 bezoekers trok. De Volkssterrenwacht mag zich in een toenemende belangstelling verheugen. In 2013 werd het nieuwe observatorium geopend, met een waarnemingsplatform en een afschuifbaar dak. Het platform biedt plaats aan tientallen mensen tegelijk en is via een lift ook bereikbaar met de rolstoel. Beneden in de Sterrenzaal onder meer een draaibare sterrenkaart en een wandschildering met planeten. Daar is ruimte om cursussen en lezingen te geven.

Dinsdag werd de laatste kijkavond van dit seizoen gehouden, met onder meer een programma in het planetarium. Die trok zestig bezoekers. "We mogen niet klagen. Het leeft behoorlijk", vertelt penningmeester Hans Lobato over de opkomst. Nu het 's avonds langer licht is komen de activiteiten niet stil te liggen. In de zomer kan de zon worden bestudeerd met twee zonnekijkers. Dankzij speciale filters op de telescopen kan het witte licht en de atmosfeer van de zon worden bekeken. De Volkssterrenwacht organiseert regelmatig kijkavonden en andere bijeenkomsten. Deze worden aangekondigd in deze krant en het laatste nieuws staat op de website www.oriontexel.nl.