De leerlingen die eind juni via Sail meegaan met een Tallship.
De leerlingen die eind juni via Sail meegaan met een Tallship. Foto: Jeroen van Hattum

Leerlingen OSG mee met Tallships

Acht leerlingen van de OSG in Den Burg gaan eind juni via Sail Den Helder 2017 mee op een Tallship voor een reis naar Zweden of Noorwegen.

Een week lang zitten ze aan boord met andere jongeren die onder begeleiding van een ervaren bemanning het schip varende houden. De leerlingen zijn Caleta Kager, Leony Kuiter, Job van Beek, Eva van Lingen, Steijn Brouwer, Jessica Groenendaal, Jonne Bonnet en Anne van Tiel.

Zij zijn momenteel bezig om elk negenhonderd euro bij elkaar te verzamelen om aan de zeiltocht deel te kunnen nemen. Dat doen ze met behulp van bijbaantjes, het zoeken van sponsors en met behulp van familie en vrienden. Sommigen zijn al een eind op weg, voor anderen is er nog werk aan de winkel om de negenhonderd euro bij elkaar te krijgen. Voor 1 mei moeten ze dat geregeld hebben, anders kunnen ze niet mee.

De leerlingen monsteren aan op de Morgenster en de Statsraad Lehmkuhl die naar respectievelijk Halmstadt en Bergen varen. De Tallships liggen tijdens Sail in Den Helder en worden op zondag 25 juni uitgezwaaid als de schepen tijdens de Sail Out Parade Den Helder weer verlaten. De leerlingen van de OSG kijken er naar uit om straks een week op zee te zitten. Goed voor de eigen ontwikkeling en leuk om mee te maken, zijn een aantal redenen om mee te gaan. Er was er ook een leerling die zich eigenlijk voor de grap had opgegeven en er vervolgens achter kwam dat hij eveneens was geselecteerd om mee te gaan.

De deelnemers hebben al een keer een ontmoeting gehad om elkaar te leren kennen. Ze hebben ook een bijeenkomst gehad over het zoeken van sponsoring voor de reis. Er doen jongeren (14 tot 25 jaar) uit het hele land mee, al komen de meesten uit de Kop van Noord-Holland.

Bedoeling is dat de leerlingen straks tijdens de vaartocht allemaal aan het roer staan, zeilen hijsen, navigeren, wachtlopen of het dek schrobben. Volgens docent Peter Teubel, die de leerlingen begeleidt, belooft de zeiltocht met de Tallships een ervaring voor het leven te worden.