Cees Vlaming bij de mestrobot in de nieuwe vrijeloopstal van zijn zoon Marco Vlaming aan de Spangerweg.
Cees Vlaming bij de mestrobot in de nieuwe vrijeloopstal van zijn zoon Marco Vlaming aan de Spangerweg. Foto: Jeroen van Hattum

Vloer in stal scheidt mest en urine van koeien

Een 12 cm dikke zwarte kunststof vloer. Het is dé blikvanger in de nieuwe vrijeloopstal die Marco Vlaming bij zijn nieuwe boerderij (voorheen van Flip Breman) aan de Spangerweg heeft laten bouwen.

De vloer (een High Welfare vloer) scheidt de door de koeien geproduceerde urine en mest, zodat er twee gescheiden stromingen ontstaan en de uitstoot van ammoniak wordt teruggedrongen. De urine zakt door de vloer en de mest blijft erop liggen. Een mestrobot maakt aan de hand van sensoren in de vloer automatisch zijn rondjes door de stal om de mest naar een transportband te brengen. In een schuur naast de vrijeloopstal worden mest en urine vervolgens gescheiden opgeslagen, waarna het over het land kan worden verspreid.

De vloer is een nieuw product dat tot nu toe alleen in testopstellingen is getest. Vlaming is de eerste ter wereld die de nieuwe vloer in de praktijk in gebruik neemt. De kunststof mat is zacht en geeft mee, zodat de vloer ten goede komt aan het welzijn van de koeien. Er komen twee melkrobots in de stal waar de koeien gemolken worden, voor de rest is er vrije ruimte voor de dieren om te lopen en te liggen. Ligboxen zijn er niet meer. "De stal is in feite een verlengde van het weiland", vertelt Jacob Noord van High Welfare Floor die samen met agrarisch bedrijf JOZ de vloer plus bijbehorende mestrobot ontwikkelde.

De nieuwe vrijeloopstal (75 meter lang en 31 meter breed) werd dinsdagmiddag officieel geopend. Marco Vlaming en Judith Vlaming - Van der Zee vierden het sober, omdat er op het moment door veranderende regelgeving uit Brussel grote onzekerheid is over het aantal koeien dat ze mogen hebben. De bouw van de vrijeloopstal was gebaseerd op de groei van het aantal melkkoeien van 85 naar 120 tot 140. Op het moment dat de stal bijna klaar was, werd echter duidelijk dat boeren dit jaar hun melkveestapels moeten inkrimpen, zodat Nederland weer voldoet aan Europese milieunormen. Peildatum voor melkveehouders is 2 juli 2015. Dat kan betekenen dat Vlaming straks mogelijk minder dan 85 melkkoeien mag hebben. Hij zet zich ervoor in om zijn koeien te kunnen behouden, maar het is vooralsnog onzeker of dat gaat lukken.

De bouw van de vrijloopstal is het slotstuk in een proces dat jaren geleden in gang is gezet. De familie Vlaming verkocht anderhalf jaar geleden - na diverse onderhandelingen - boerderij De Bol aan de Zwinweg, zodat Natuurmonumenten de weilanden rond De Bol opnieuw als natuur kon inrichten. Daarmee werd het natuurwerk op Texel (voorheen de Ecologische Hoofdstructuur) voltooid. Vlaming kocht de boerderij van Breman om zijn bedrijf aan de Spangerweg voort te zetten. Doel was daar biologisch te gaan boeren en daar werd de afgelopen tijd ook volop naartoe gewerkt. Vlaming is de tweede op het eiland die biologisch boert. De andere is Ineke Hin met wie hij samenwerkt voor de afzet van de biologische melk.

Cees Vlaming, de vader van Marco, nam de nieuwe vrijloopstal dinsdag officieel in gebruik. Hij greep de gelegenheid om te vertellen dat de Vlamingen al een tijd op Texel zijn (sinds 1521, nadat ze uit Duinkerken gevlucht waren voor de Spanjaarden) en dat ze van plan zijn nog een tijdje mee te gaan. Hij liet blijken dat de opeenvolgende generaties diverse tegenslagen hebben gekend, maar daar ook altijd uit zijn gekomen.

Innoveren, zoals nu met de vloer in de stal gebeurt, is evenmin een onbekend begrip binnen de familie Vlaming. Cees en zijn vrouw waren in 1972 een van de eerste boeren op het eiland die ligboxen voor de koeien liet bouwen. "Daar zijn we destijds mee gaan experimenteren."