Het medewerkerskoor van het Maartenhuis zingt bij de opening van Iona.
Het medewerkerskoor van het Maartenhuis zingt bij de opening van Iona. Foto: Jeroen van Hattum

Nieuw woonhuis Iona geopend

Het nieuwe woonhuis Iona van leefgemeenschap het Maartenhuis bij De Koog is vrijdag officieel geopend.

Burgemeester Michiel Uitdehaag opende het huis samen met een aantal bewoners door bij de ingang een naambord te onthullen. Iona is de naam van een eiland bij Schotland dat bekend is om wilde bloemen en de helende werking daarvan. Directeur Franck van den Broeck sprak de hoop uit dat Iona een plek wordt die ten goede komt aan het welzijn van de nieuwe bewoners.

Iona werd gebouwd door bouwbedrijf Frans Zegel uit Oudeschild met behulp van diverse Texelse onderaannemers. Van den Broeck kon daar kort over zijn: het huis werd op tijd en binnen het budget opgeleverd. Eerder was hij al lovend over het feit dat de bouwplaats elke dag keurig werd opgeruimd. De Texelse bouwers boden als dank voor de opdracht een schilderij, gemaakt door Niek Welboren, van het Schotse eiland Iona aan.

De stichting Vrienden van het Maartenhuis deed een gift van €5000,- om wat moois te kopen voor in het nieuwe huis. De cliëntenraad bood een notenboom aan. Het nieuwe woonhuis biedt plaats aan twaalf mensen een verstandelijke beperking. Daarnaast zijn er drie interne woonhuizen voor de begeleiders en vier slaapkamers voor familie van bewoners van het Maartenhuis.