Het SIGMA-team met docenten Esther Rood en Aart Slegh van de ambulance.
Het SIGMA-team met docenten Esther Rood en Aart Slegh van de ambulance. Foto: Richard van Triet

SIGMA-team stopt

Het Texelse SIGMA-team is sinds afgelopen zaterdag niet meer operationeel. Een nieuw samengesteld Noodhulpteam van het Rode Kruis gaat het werk van het SIGMA-team voortzetten.

SIGMA staat voor Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie. Het team bestond uit Texelse vrijwilligers die waren opgeleid om bij grote ongevallen en rampen medische assistentie aan hulpverleners van de ambulance te verlenen. Op die manier zouden meerdere slachtoffers tegelijk medische hulp kunnen krijgen, voordat ze van een rampplek naar het ziekenhuis vervoerd zouden worden.

Het SIGMA-team werd opgericht in 1999 en was sinds 2001 inzetbaar. Het leidde voor de buitenwereld een relatief anoniem bestaan tussen brandweer, politie, KNRM en ambulance op het eiland. Het team werd één keer opgeroepen na de brand bij de J'elleboog in Den Burg in 2012. Er waren op dat moment geen mensen die er slecht aan toe waren, maar het SIGMA-team had voorzieningen als zuurstof ter beschikking om meteen hulp te kunnen verlenen als dat nodig zou zijn.

Tijdens de brand op de Witte Zeehond op de Waddenzee in 2002 was de inzet van het SIGMA-team dichtbij, maar uiteindelijk niet nodig. Bij de vliegshows op het vliegveld was het team meerdere keren paraat op het terrein om bij calamiteiten meteen in actie te kunnen komen. Het SIGMA-team deed ook mee aan de jaarlijkse Reddingbootdag van de KNRM in Oudeschild. De vrijwilligers werden getraind door Esther Rood en Aart Slegh.

De afgelopen jaren waren SIGMA-teams landelijk aan verandering onderhevig. Op het vasteland werden ze per 1 januari 2016 al opgeheven en omgezet in zogeheten GGB-teams (grootschalige geneeskundige bijstand) die bijstand verlenen aan medische hulpverleners bij calamiteiten. Op de Waddeneilanden bleven de SIGMA-teams na 1 januari 2016 bestaan, maar was het de vraag welke taken de vrijwilligers zouden krijgen.

Na intensieve gesprekken werd duidelijk dat het SIGMA-team andere taken zou krijgen. De vrijwilligers waren opgeleid om zwaargewonde slachtoffers te verzorgen en dat verschoof naar lichtgewonden. Dat viel rauw op het dak van de vrijwilligers. Het zou er in de praktijk op neerkomen dat het SIGMA-team bij een calamiteit alleen nog zorg aan lichtgewonden zou geven. Voor zwaargewonden zou dan hulp van de overkant moeten komen. "In die nieuwe formule duurt het langer voordat er bij rampen hulp van de overkant is. We konden ons niet vinden in die nieuwe richtlijnen en hebben besloten te stoppen." De verandering werd later deels teruggedraaid, maar dat was voor het team te laat. Drie vrijwilligers zijn doorgegaan in het nieuwe Noodhulpteam.

Vertegenwoordigers van het Rode Kruis en de veiligheidsregio waren vrijdagavond bij het afscheid lovend over de opstelling van de vrijwilligers. "Bijna nooit ingezet, maar altijd gemotiveerd geweest om opleidingen te volgen en te oefenen en altijd paraat gestaan voor het geval de pieper zou gaan." Ze waren ook lovend over de professionele manier van werken tijdens oefeningen. Een paar vrijwilligers waren al sinds 1999 bij het team betrokken.