Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

PSV wint Koger pupillentoernooi

Al voor de negentiende keer troffen pupillenteams van topclubs als PSV, Sparta, Ajax, Feyenoord, Heerenveen, KV Mechelen, Racing Genk, Schalke '04, Excelsior, Zeeburgia en Legmeervogels elkaar in De Koog. Waar ze ook speelden tegen pupillen van de Texelse verenigingen SVO, Texel'94 en SV De Koog. Het ging er fanatiek aan toe op het veld, waar jonge talenten elkaar uitdaagden. Fraaie dribbels, mooie passes en veel goals. Verbeten duels om de bal, waarbij soms in het vuur van het spel een tegenstander bij het shirt werd gepakt of een duw werd uitgedeeld. Texelse scheidsrechters, van wie Hank Witte het oudst in jaren, knepen soms een oogje toe, maar spraken de jongetjes ook vermanend toe. Maar geen grove overtredingen, penalty's werden niet gegeven. Bij menigeen opvallend veel spelinzicht en voetbalkwaliteiten. Langs de lijn ook scouts, zoals die van PSV, die met grote interesse de verrichtingen van een spelertje van Schalke '04 volgde, mogelijk om het talentje in te lijven voor zijn club. Niet ondenkbaar, meerdere spelers die ooit op het toernooi acteerden schopten het tot prof. Zoals de doelman van het Belgische nationaal team, die in zijn jeugd meedeed. Zeeburgia, ook van de partij, staat bekend als een kweekvijver van Ajax.

Maar vooral toch een leuk toernooi, waar het voor de vele toeschouwers een genot was om deze speciale categorie voetballers te zien acteren. "Hier leren ze veel van", sprak een moeder van één van de voetballers van Heerenveen. "Het is voor ons de eerste keer. Een hele happening, alleen al met de boot mee." Tegen Ajax hebben de Friezen, die daarvoor wonnen van Excelsior en verloren van Feyenoord, het moeilijk. De eerste tegentreffer zit er al snel in en de druk op het Friese doel is ook daarna groot. Maar de doelman staat zijn mannetje en verzet bergen werk. Totdat hij tijdens een scrimmage voor zijn goal pijnlijk wordt geraakt. Traantjes wellen op, maar na behandeling en bemoedigende woorden staat hij weer op, om even later weer als vanouds zijn doel te verdedigen. De teams en hun begeleiders konden dankzij Texelse sponsors in de watten worden gelegd.

Het weer werkte mee, behoudens een buitje zaterdag scheen de zon. De bal voor de finale werd door een parachutist gebracht. Ajax werd derde, Texel'94 eindigde als negende, Oosterend als 11e en De Koog als 14e. De 20e editie belooft volgend jaar extra bijzonder te worden.


Heerenveen wordt onder druk gezet door Ajax.


Spelmoment uit Mechelen-PSV.


Scheidsrechter Hank Witte volgt het spel tussen De Koog en Genk.