Tess, Mikki, Ceren, Imme en Jelle uit Oudeschild wonnen met de act
Tess, Mikki, Ceren, Imme en Jelle uit Oudeschild wonnen met de act "Touch" van Little Mix bij de OSG'ers de finale. Foto onder: Sophie uit Oosterend. Foto's : Willem Sangers

Playbackshow: "Beter dan in echt"

Van Madonna tot Mary Poppins en van de Blues Brothers tot Shakira. Een bonte verscheidenheid aan popsterren trok zaterdagavond voorbij in de Bijenkorf tijdens de finale van de Texelse Playbackshow.

Het was dringen geblazen in het dorpshuis van Oosterend, waar de winnaars van de Playbackshows in De Koog, Oudeschild, Den Burg, Den Hoorn en Oosterend het ditmaal tegen elkaar opnamen. Jong en oud, van opa's en oma's tot broertjes en zusjes, waren gekomen om de verrichtingen van de plaatselijke Playback-sterren te bekijken. "Het wordt elk jaar beter", oordeelde de jury, die bestond uit vertegenwoordigers van de verschillende dorpen. Videoclips werden tot in detail nagedaan. De kleding, de bewegingen en ook het decor, het was allemaal tot in de puntjes verzorgd. Zo sleepten de jongens uit Oudeschild die "Oerend Hard" van Normaal nadeden een brommer het toneel op. Een prachtige act, waarmee ook een lang gekoesterde wens van de familie Wesselman in vervulling ging: Normaal in de Bijenkorf. Anderen kwamen met een fauteuil aanzetten en de Hoornders die Ed Sheerans "Shape of you" deden, hadden zelfs een boksbal meegenomen.

De jury (Morris, Esther, Henriette en Manon) lette op aankleding, beweging, mimiek en natuurlijk of er goed geplaybackt werd. De deelnemers uit de verschillende dorpen waren aan elkaar gewaagd en deden er na het optreden in eigen dorp zo mogelijk nog een schepje bovenop.

Meest aandoenlijk was de jongste jeugd, de onderbouw. Klein maar dapper zetten ze hun beste beentje voor. In deze categorie won Jura uit De Koog, die op indrukwekkende wijze Madonna's "Hung up" imiteerde. Sophie uit Oosterend werd met haar opvoering van "Freeze You Out" van Sia eerste bij de bovenbouw. Ook veel spanning bij de categorie OSG. Veel indruk maakten de Oosterenders met "t's a hard knock life" uit de musical Annie. Het was knap zoals de jeugd dit hoogstandje helemaal zelf in elkaar had gezet, van de aankleding tot de choreografie. Maar winnaar werden de vier zingende meiden met hun gitarist uit Oudeschild die zittend op hun barkrukken "Touch" van Little Mix playbackten. "Beter dan in het echt", vond de jury. Maar die gaf ook toe dat ze er wel flink op hadden zitten zweten om tot een oordeel te komen.

Ook veel bijzondere shows bij de volwassenen. Zo gaf de grote groep uit Den Hoorn een fraaie vertolking van "Slippery People" van Talking Heads. In eigen dorp was het hen vooral te doen om de Publieksprijs, het was even slikken toen ze als winnaars op tournee moesten. Maar het zag er allemaal prachtig en zeer herkenbaar uit. Ware het niet dat de Oosterenders met hun vertolking van "Hey Ya" van Outkast er nóg een schepje bovenop hadden gedaan. De clip was tot in de details gereconstrueerd, zelfs de Polaroidfoto's kwamen op het juiste moment tevoorschijn. Goed voor de eerste prijs. De presentatie was in handen van Jan Bloem, DJ Harry Smit verzorgde de muziek.


In de categorie OSG won Oudeschild met Little Mix.


Oerend Hard van Normaal, vertolkt door de bovenbouw in Oudeschild.


De musical Annie, opgevoerd door de OSG-jeugd in Oosterend.


Sophie uit Oosterend won in de bovenbouw met Freeze You Out van Sia.


De Talkings Heads uit Den Hoorn.


Bo uit Den Burg met The Lazy Song van Bruno Mars.


De jury.

Tessa uit De Cocksdorp bracht met haar act van Shakira de hoofden op hol.


Deesie uit De Koog kroop in de huid van Mary Poppins.

Afbeelding