Ingrid Hennink:
Ingrid Hennink: "Een paar jaar geleden ben ik samen met een groep kottervissers begonnen het HavenVIStijn te organiseren en daar blijf ik aan meewerken." Foto: Jeroen van Hattum

Visserij moet blijven op haven van Skil

Wat is je favoriete plek op Texel?

De haven Oudeschild. Wat ik daar een prachtig plekje vind, is het strandje bij de plek die ze in Oudeschild de armenhelling noemen. Daar ligt bijna nooit iemand. Je kon vanaf dat strandje ook zo weer terug zijn in de zaak als er wat was.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Ik ben geboren in De Koog, heb daar op de Lubertischool gezeten, vervolgens nog een half jaar de 'spinazie-academie' gedaan en op mijn dertiende ben ik gaan werken bij Veronica in De Koog.

Ik hoop straks meer aan tuinieren toe te gaan komen

Wat heb je zoal gedaan?

Ik heb veel baantjes in de horeca gehad en op een gegeven moment kwam ik bij de Texelse Wol Onderneming van DIck Graaf terecht. Daar ben ik begonnen in de schoonmaak. Via opleidingen heb ik me bijgeschoold, ik ben op kantoor gekomen en heb in de directie gezeten, totdat TWO door Rab werd overgenomen.

Hoe ben je in de Kombuis terecht gekomen?

Adri Hutjes wilde er vanaf en vroeg of ik interesse had om De Kombuis van hem te huren. Ik kreeg de sleutel en kon zo van de ene op de andere dag aan de slag. Dat was op 3 maart 2003. Op 2 november 2009 heb ik De Kombuis van hem gekocht en ben ik er ook boven gaan wonen. In 2013 ben ik gestopt met het café en heb ik een restaurant van de zaak gemaakt.

Hoe beviel het?

Goed. Je bent er continu mee bezig, maar vooral in de zomer kan het hier erg druk zijn met gasten. Ze staan soms in de rij om op het terras te zitten. We hebben een touw gespannen langs het terras, zodat mensen er niet zomaar tussendoor kunnen lopen als er een plekje vrij komt. Het is een heerlijk terras waar je de hele dag zon hebt.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Niet zoveel, ik ben de afgelopen jaren vrijwel elke dag met de Kombuis bezig geweest. Een paar jaar geleden ben ik samen met een groep kottervissers begonnen het HavenVIStijn te organiseren en daar blijf ik aan meewerken. Verder heb ik tegenwoordig een chalet bij de familie Pranger waar ik heen kan als de kleinkinderen op bezoek zijn. Daar is een tuin en daar hebben de kinderen de ruimte. Ik heb inmiddels vijf kleinkinderen van nul tot vijf jaar oud en daar kan ik nu meer tijd voor vrijmaken.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De laatste jaren heb ik het meest met mensen uit Oudeschild te maken gehad. Die zijn warm, lief, zeer behulpzaam en recht voor hun raap.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Ik ben vroeger opgegroeid bij het bos aan de Bosrandweg en dat vond ik heerlijk. Ik ga met de kleinkinderen ook liever naar het bos dan naar het strand. Als ik daar ben, wandel ik het liefst. Liggen op het strand is niet aan mij besteed.

Hoe beleef je de dorpen op Texel?

Oudeschild is mijn dorp en ik vind Oosterend een leuk dorp, daar heb ik vroeger gewoond. Met De Koog heb ik niet zoveel meer. Ik ken daar niet zoveel mensen meer en veel mensen die ik er vroeger kende, wonen er niet meer.

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

Ik ben de afgelopen jaren soms bij De Compagnie geweest en ik hoop dat ik in de toekomst als gast op het terras van De Kombuis kan zitten, Vroeger vond ik het leuk om bij discotheek De Waddenparel en Vat 69 te zijn en ik heb nog een klein stukje van Sarasani meegemaakt.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De visserij. Ze hebben het al niet makkelijk, maar de visserij hoort gewoon bij de haven. Nu ik de zaak heb overgedaan, woon ik niet meer op de haven, maar ik heb de afgelopen jaren vanuit mijn huis ook altijd een oogje in het zeil gehouden voor de visserij.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Dat er officiële staanplaatsen voor campers komen. Nu staan campers vaak ergens clandestien op het eiland. Als je officiële staanplaatsen hebt, kun je daar ook voorzieningen aanbieden en kun je toeristenbelasting vragen.

Goede herinnering aan Texel?

Vroeger het paardrijden bij de manege van Gerard Zoetelief. Ik woonde toen nog aan de Bosrandweg, dus het was mooi dichtbij. Ik heb groepen op de manege begeleid en zelf ook gereden. Als je toen vóór 5.00 uur 's morgens een paard uit de wei haalde, mocht je daar gratis op rijden. Ik herinner me ook uit die tijd dat je of bij Zoetelief of bij de manege van Kikkert reed, maar niet bij allebei.

Wat is er zonde aan Texel?

Dat er parkeergeld wordt gevraagd om op de strandslagen de auto te parkeren. Dat hoort hier niet.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

In de omgang met elkaar. Hier groet je elkaar, ook al ken je elkaar niet. Ik heb het wel gehad op de haven dat vreemden verbaasd opkeek, omdat ik ze groette, Wat ook opvallend was: we hadden een keer gasten aan de bar die het opviel dat alle jongeren die aan de bar zaten een baan hadden. Ze waren het toen aan de overkant anders gewend.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Hopelijk lekker genieten van mijn chalet bij de familie Pranger. Ik hoop dan ook meer aan tuinieren toe komen. Nu ik de Kombuis verkocht heb, ben ik verhuisd naar een appartement boven de Spar hier in het dorp, maar daar heb ik geen tuin. Ik hoop over vijf jaar ook eindelijk eens met de camper naar Zeeland te zijn geweest. Dat roep ik al jaren, maar het komt er niet van. Ik hoop ook dat mijn hond er tegen die tijd nog is. Die moet elke dag worden uitgelaten en dat houdt me goed in beweging.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Charlotte Schutten. Zij heeft haar eigen hammam op Texel en zij heeft ook voldoende te vertellen.