Anders bekeken

Geluksvogels

Er ligt een mooie kaart voor me: we gaan verhuizen! Al weken, maanden zijn de kinderen ermee bezig. Glunderende ogen... Het gaat gebeuren… Het Bliedhuus is klaar, en daar is grote bliedskap over. Op 1 april is dit ons nieuwe adres, geen grap. "Als het de plastic bak is gaan we verhuizen Jozien!" Maar is iedereen blij? Ik ben er helemaal niet gelukkig mee. Hoe moet het nu zonder Wout? Wout komt alle weken een paar keer gezellig buurten, hij zoekt papiertjes op en doet ze in de prullenbak buiten. Op zijn driewieler komt hij aangesnord en valt binnen met altijd een hele belangrijke boodschap."Jozien moet zondag de groene container neerzetten. Laat je hem staan voor mij? Ik doe er een krantje in".

Ja natuurlijk doe ik dat. Buiten het feit dat Wout het systeem van de afvalstroom kan dromen, is Wout ook een plezierige lieve buurjongen. Op woensdag eten we als het mooi zonnig weer is een perenijsje, wordt het gras gemaaid, en bespreken we de week. Als het treft dan is Koert ook op de buurt. Koert weet niets van afval maar alles van honden. Alle Strender honden zijn geregistreerd in zijn systeem. En hij houdt ervan als het gezellig is in de tuin. Mooie bloeiende planten, hij geniet ervan. Je kunt hem geen groter plezier doen, dan hem meenemen naar De Boet en te midden van alle kleuren en geuren in het voorjaar, een bakkie doen met een appeltaartje. Koert vraagt altijd: "Hoe gaat het met je knie?" Ontroerend dat de interesse ook altijd echt is. Ik ben er helemaal niet gelukkig mee dat de hondenkenner en kopjeskoffie drinker niet meer zo aan komt schieten met zijn fiets.

En dan Cor, hij heeft volgens mij meer met een kinderwagen gereden dan het grootste Strender Starken gezin. Cor heeft ons van zoveel krantjes en folders voorzien, daar kunnen we heel het Bliedhuus wel mee behangen! Die Cor, die willen we helemaal niet missen. En dan Kees, Kees kan lopen als een Gazelle. Al heeft hij hard gewerkt en tegen de wind in gefietst naar huis. Als ik aan het aanrecht sta zie ik hem al gauw aankomen. Altijd vrolijk, altijd vol goede moed zet hij de sprint erin. Jullie passen allemaal in ons dorp.

Ik ben er helemaal niet Blied mee, dat ik dit moet missen. Voor me ligt een stapeltje kaarten, kaarten met een boom erop. Op de takken van de boom fluiten de vogels, ze zijn blij. Ze vliegen uit, ze verlaten het nest. ze fluiten en vliegen als de besten. Deze vogels kun je loslaten, hoe moeilijk misschien soms ook. Deze vogels fluiten hun eigen lied, prachtig, en… deze vogels gaan het redden, het zijn geluksvogels. Ik ben blied, blied voor jullie.

Jozien