De yurt in kwestie moet nog opgezet worden.
De yurt in kwestie moet nog opgezet worden. Foto: Jeroen van Hattum

Rechter: yurt Hogeberg onderdeel zakelijk concept Dros en Glorie

De gemeente beet dinsdag bij de voorzieningenrechter in Alkmaar diep in het stof in de kwestie rond de yurt van Jacco Dros en Mariëlle Glorie op de Hoge Berg.

Hangende een oordeel van de commissie bezwaarschriften mag de nomadentent 'gewoon' verrijzen, zo oordeelde de rechter. Het besluit is per direct van kracht en een tegenvaller voor de gemeente. Die oordeelde vorig jaar na bezwaren van omwonenden dat de yurt strijdig was met de regels en besloot er geen vergunning voor af te geven. Daarnaast werden dwangsommen (boetes) in het vooruitzicht gesteld in het geval de yurt toch zou verrijzen.

Met dat besluit sloeg de gemeente de plank mis, zo oordeelde de voorzieningenrechter. Volgens hem moet de yurt worden gezien als onderdeel van het zakelijke concept dat Dros en Glorie met hun praktijk in yoga, ayurveda, meditatie en coaching hebben ontwikkeld. Doordat de tent "planologisch is gerelateerd" aan het hoofdgebouw is geen vergunning nodig, is geen sprake van een overtreding en heeft de gemeente geen bevoegdheid tot handhaving.

Die beslissing borduurde voort op de uiteenzetting die Dros en Glorie ter illustratie gaven. "Binnenkort krijgen we tien cursisten. Zes van hen overnachten in onze homestee, vier in de yurt. Maar alle tien gebruiken zij alle functies op het terrein. Er is geen onderscheid. Het is één geheel, één beleving", aldus Mariëlle Glorie. Zij onderstreepte daarnaast geen "doorsnee bed & breakfast" te runnen. "Wie bij ons verblijft, kiest ervoor zich te verbinden aan ons concept."

Aanleiding voor de handhaving vormden de klachten van omwonenden en het daaraan gekoppelde verzoek tot handhaving van de regels,, liet de gemeente weten. Volgens de voorzieningenrechter zijn vier reclameborden die Dros en Glorie bij de ingang van hun praktijk aan de Schilderweg hebben geplaatst te groot. Die moeten worden vervangen door kleinere die aan de regels voldoen, aldus de rechter.