De wijzerplaat van de toren aan de Binnenburg op de begane grond.
De wijzerplaat van de toren aan de Binnenburg op de begane grond. Foto: Jeroen van Hattum

Wijzerplaat kerk even beneden

Normaal hangen ze tegen de muren van de kerktoren, maar sinds een paar dagen zijn de wijzerplaten van de Burghtkerk aan de Binnenburg in Den Burg even op de begane grond. Ze worden, net als de haan die op de toren stond, de komende weken gerestaureerd bij de firma Vellema in het Friese Hallum.

Dat bedrijf nam in 2015 ook al de restauratie van het bijna vijfhonderd jaar oude uurwerk in de kerktoren van de Burghtkerk voor zijn rekening. De haan en de Romeinse cijfers op de wijzerplaten worden onder meer van een nieuwe laag bladgoud voorzien.

Peter van der Voort, Lorendz de Ruyter en Stephan Witte van VooRuyt zorgen er de komende weken voor dat het voegwerk van de spits en de krans rondom de spits wordt gerestaureerd. Ze nemen ook de noord- en de oostkant van de toren voor hun rekening en er wordt aan de voorkant herstelwerk uitgevoerd. De toren staat daarvoor volledig in de steigers.

De boel wordt de komende weken grondig onder handen genomen. In het verleden was het gebruikelijk dat slechte delen werden hersteld en betere delen niet. Van der Voort: "Nu pakken we alles aan, zodat het één mooi geheel wordt."