Hoornder orgel

gerestaureerd

De restauratie van het orgel van het Hoornder kerkje is bijna klaar. Het resultaat wordt zondag 9 april om 11:15 uur, na de kerkdienst, officieel gepresenteerd.

Arie Abbenes, die namens de kerkgemeenschap de restauratie begeleidde, vertelt over de uitgevoerde werkzaamheden en laat klankvoorbeelden uit het orgel horen. Mensen die normaal niet naar de kerk gaan, zijn daar ook welkom bij. Vanaf begin januari is de bekende orgelmaker Flentrop uit Zaandam aan het werk geweest om het instrument op te knappen. Het uit 1857 daterende orgel van de gebroeders Schreuer uit Zwolle is grondig schoongemaakt en de mechanische onderdelen zijn gereviseerd.

Het belangrijkste onderdeel was volgens Abbenes de revisie van de eigenlijke klankbron: de orgelpijpen. "Door het lange gebruik, de weersinvloeden en vervormingen van het pijpwerk was een grondige restauratie van dit onderdeel uiterst noodzakelijk. Vooral de zichtbare pijpen in het front en de pijpen van het register "trompet" waren er slecht aan toe." Het resultaat heeft volgens hem de verwachtingen overtroffen. De restauratie werd gefinancierd met behulp van de opbrengsten van de rommeltjesmarkt in de schuren van Axel Lap.