Recreatieve verhuur Scouting aan banden

Scouting Texel is in een lastige situatie gekomen nu gebouw en terrein niet meer dan drie maanden per jaar mogen worden gebruikt voor recreatieve verhuur aan scholen of Scoutingroepen. Daardoor loopt de organisatie veel inkomsten mis.

Verhuur van gebouw en terrein aan groepen, waarbij ook wordt gekampeerd, is al meer dan zestig jaar een vaste inkomstenbron van Scouting Texel. Zelfs toen die nog op de oude plek in Den Burg zat. Na de verhuizing werd dat met goedkeuring van de gemeente voortgezet in het nieuwe gebouw aan de Bernhardlaan. "De inkomsten uit recreatie zijn belangrijk voor ons", vertelt André Eelman van de Scouting. "We krijgen weinig subsidie en de inkomsten uit oud-papier lopen terug. We zijn een vrijwilligersvereniging en doen het allemaal voor de jeugd van Texel. Het gebouw voldoet aan alle eisen, onder meer op het gebied van brandveiligheid."

Er heeft dan ook nooit een haan gekraaid over de recreatieve verhuur, totdat uit speurwerk door een derde onlangs bleek dat in het huidige bestemmingsplan Den Burg (dat op het punt staat te worden vernieuwd) het gebruik van het Scoutinggebouw gelijk is geschaard met sportkantines. Daarvoor geldt een maximaal recreatief gebruik van drie maanden. Iemand maakte de gemeente er attent op dat Scouting ook buiten de periode van drie maanden verhuurde en deed een verzoek tot handhaving. Toen de gemeente daar uitvoering aan gaf, tekende Scouting bezwaar aan. Maar de commissie Bezwaarschriften oordeelde dat de gemeente in het gelijk staat. Scouting baseerde zich onder meer op een brief die de gemeente in 2000 aan Scouting Texel had gestuurd, waarin over breder toeristisch gebruik werd gesproken. Maar volgens de commissie is dit de bevoegdheid van de gemeenteraad en niet van het college. Daarom kunnen er geen rechten aan worden ontleend.

Het college volgt het advies van de commissie om het bezwaar van Scouting ongegrond te verklaren op. Dat betekent dat Scouting het gebouw dus niet langer dan drie maanden per jaar recreatief mag verhuren. Het laatste woord is er nog niet over gezegd. Voor het nieuwe bestemmingsplan voor Den Burg heeft Scouting een zienswijze ingediend, met het verzoek om de oude situatie weer te terug te draaien, zodat Scouting weer jaarrond mag verhuren. "We hebben ons clubgebouw ruim zestig jaar recreatief mogen verhuren, dan bouw je toch rechten op." Het is uiteindelijk aan de raad om te besluiten of dit verzoek al dan niet wordt gehonoreerd.

Scouting heeft ook de wens om het terrein, dat om niet wordt gehuurd van de gemeente, aan te kopen. Maar ook de buurman heeft zich voor een deel van het veld gemeld. Volgens wethouder Hercules leek het tot een akkoord te komen, totdat het verzoek tot handhaving kwam. Eelman: "Scouting heeft het recht van eerste koop. Maar we hebben ook het gebruiksrecht, dat is bij de verhuizing naar deze plek notarieel goed vastgelegd."