Ouders en mensen uit het onderwijs tijdens de inspiratiedag.
Ouders en mensen uit het onderwijs tijdens de inspiratiedag. Foto: Kopwerk

Inspiratie over geluk op school

'Ga je voor je gelijk of voor je geluk?', was het thema van de inspiratiedag voor medewerkers en ouders van de 28 basisscholen van Stichting Kopwerk en Schooltij. Daarin stond het geluk van het kind centraal.

Als het om de kwaliteit van leren gaat, denk aan rekenen, taal en andere vaardigheden, heeft het basisonderwijs op Texel de laatste jaren flinke stappen vooruit gemaakt. Maar naast goed kunnen rekenen, lezen en spellen, maken de leerlingen ook onderdeel uit van de samenleving. De inspiratiedag is bedoeld als aanzet naar onderwijs waarin niet de angst voor allerlei zaken regeert, maar waarin kinderen zich zodanig kunnen ontwikkelen dat ze zich zo prettig en gelukkig mogelijk voelen.

Het idee achter het thema is dat het geluk van leerlingen groeit wanneer de verhouding binnen de "gouden driehoek" kind-ouders-team goed functioneert. "Als medewerkers en ouders elk voor hun eigen gelijk gaan, vallen de kinderen tussen wal en schip", vertelt Jan Bot van Kopwerk. Volgens spreker Monica Neomagus van de vereniging voor Katholiek en Christelijk onderwijs Verus groeit het welbevinden van kinderen als de school een gemeenschap vormt waarbinnen school en ouders partners zijn en waarbij het contact gekenmerkt wordt door openheid, nabijheid en vertrouwen. Partners wat betreft de leeropbrengsten, het mens- en wereldbeeld, de sociaal emotionele ontwikkeling en formele rollen binnen de school. Met als doel dat kinderen/leerlingen gelukkige mensen worden die hun plek in het leven gaan vinden, waardevolle relaties met anderen hebben en succesvol zijn in het werk dat ze uiteindelijk gaan doen.

Spreker Leo Bormans, "Ambassadeur van geluk" en auteur van de bestseller "The World Book of Happiness" deed onderzoek naar de maakbaarheid van geluk. Uit het onderzoek kwamen verrassende, bruikbare en concrete inzichten naar voren. Hij is een succesvol spreker over dat deeltje van geluk en levenskwaliteit dat 'maakbaar' is bij regeringen, managers, universiteiten, welzijnswerkers, organisaties en bij kinderen, ouders en medewerkers van de scholen van Stichting Kopwerk en Schooltij.