Met elkaar de tafel afruimen na het eten in één van de twee woonkamers van het nieuwe Iona.
Met elkaar de tafel afruimen na het eten in één van de twee woonkamers van het nieuwe Iona. Foto: Jeroen van Hattum

Meer ruimte en eigen sanitair voor bewoners van nieuwe Iona

Negen jaar lang woonde ze in Heerhugowaard, maar sinds kort is Linda Rutten terug op Texel.

Ze is één van de bewoners van het nieuwe woonhuis Iona van het Maartenhuis bij De Koog. Het woonhuis is vandaag (vrijdag) officieel geopend. Het is een mooi huis geworden, vertelt Linda, terwijl ze in de gloednieuwe woonkamer met haar groep aan de middagmaaltijd zit.

Iona is een ruim opgezet huis geworden dat plaats biedt aan twaalf mensen met een verstandelijke dan wel fysieke beperking. Dat varieert van licht tot zwaar. Er zijn vier slaapkamers voor als er familie van de bewoners van de leefgemeenschap op bezoek is en twee woonhuizen voor de inwonende begeleiding. Iona is de opvolger van huis Maarten (het oude Kinderdok) dat verouderd was.

De groep bewoners is opgedeeld in tweeën (met twee woonkamers en een gezamenlijke keuken in het midden), zodat het tijdens de maaltijden en in de avonduren niet te druk wordt. Marianne 't Hart, één van de vijf bewoners die uit huis Maarten zijn overgekomen, is blij met de nieuwe situatie. In huis Maarten moesten de bewoners sanitair met elkaar delen, maar nu heeft iedereen een eigen douche en een eigen wc. Het is wel even wennen om nu met meer mensen in één huis te zitten. Marianne: "Je ziet dat er in dit huis veel meer zorg moet worden verleend aan de mensen die in de rolstoelen zitten. Een paar van hen kunnen niet praten, maar ik maak geregeld een praatje met hen. Je hebt dan oogcontact en je ziet aan de reacties op hun gezichten dat ze het leuk vinden dat er contact is."

Volgens Hans Oosterhaven, één van de inwonende begeleiders van Iona, biedt het wonen met elkaar een extra laag in de zorg. "Je trekt dagelijks met elkaar op, dus je hebt aandacht voor elkaar en wat je bezighoudt. Tegelijkertijd houd je als zorgverlener ook je professionele distantie." Trots toont hij een nieuw ligbad voor Jeroen en Jasper, twee mannen met ernstige handicaps. Via een rails aan het plafond kunnen ze van hun slaapkamers naar de ruime badruimte en vervolgens in een op hoogte verstelbaar bad plaatsnemen.

Hans Galjaard, bewoner van het eerste uur toen de leefgemeenschap in 1980 werd opgericht, is ook in Iona terecht gekomen. Hij is onder meer blij met de nieuwe douche. "Daar heb je nu eindelijk de ruimte om je kont te keren." In zijn nieuwe appartement heeft hij eveneens de ruimte en buiten heeft hij een eigen terras gekregen. "Dit is een mooie plek geworden."