Voor van de zomer staan weer meerdere dorpenrondes op het programma.
Voor van de zomer staan weer meerdere dorpenrondes op het programma. Foto: Benno Dros

Koersen bij Texelse dorpenrondes

Wielrenners meten komende zomer hun krachten tijdens de Rabo Texelse Dorpencompetitie 2017. Er wordt in meerdere dorpen gekoerst.

Dorpenrondes hebben elk hun eigen charme, voor elke dorp is dat weer anders. Maar het zijn stuk voor stuk sfeervolle evenementen, waarbij sportiviteit en gezelligheid hoog in het vaandel staan. Er komt ook een stukje nostalgie bij kijken, de dorpenrondes kennen op Texel een lange historie.

Van de drie rondes waarvan de datums nu vast staan, bijt Oosterend op zaterdag 17 juni het spits af. Het spreekwoordelijke rondje om de kerk wordt daar volgens traditie met het nodige spektakel omgeven, met voorafgaand een bonte Tourkaravaan. En natuurlijk na afloop worden de winnaars gezoend door één of twee Rondemissen. Twee weken daarna starten de renners in Oudeschild. Daar op zaterdag 1 juli een iets gewijzigd parcours in verband met de werkzaamheden aan de dijkversterking. Waarschijnlijk wat meer op de wind en met ten minste één klimmetje. De dorpencompetitie wordt op zondag 10 september afgesloten in De Cocksdorp, waar het gebruikelijke rondje zal worden gereden. Of en wanneer de Ronde van Den Burg zal worden gereden is nog niet helemaal zeker. In ieder geval wordt het een ander parcours dan voorgaande jaren. De organisaties werkt aan een alternatief parcours door de residentie, meer daarover zal binnenkort bekend worden. De Ronde van Den Burg heeft veel goodwill en trekt goeie klassementsrenners, ook van de overkant.

De Waal is er na drie succesvolle edities, met als nostalgisch hoogtepunt vorig jaar de gebroeders Vlaming die hun "broedertwist" ruim een halve eeuw na dato bijlegden, dit jaar niet bij. Maar stilletjes koesteren liefhebbers in Texels kleinste dorp de hoop dat iemand de organisatie volgend jaar weer oppakt, er ligt een compleet draaiboek klaar en centrale organisatie verleent hand- en spandiensten.

Titelverdediger bij de A-rijders is Thijs Zuurbier en Rinus Wesselman verdedigt in de B-categorie de hoogste eer. Nieuw is dat er dit jaar ook voor de jeugdrijders, die gratis mogen meedoen, een leiderstrui is. Voor de winnaars liggen mooie prijzen in het verschiet. Opgave via de website van Wielersport Texel: www.wstexel.nl.