Nu ligt het restaurant nog in Den Helder, 1 mei is de open dag in Oudeschild.
Nu ligt het restaurant nog in Den Helder, 1 mei is de open dag in Oudeschild. Foto:

'Chinese boot' naar haven van Oudeschild

The North Palace, het drijvende Chinese restaurant dat al jaren ongebruikt in Den Helder ligt, krijgt een plaatsje in de haven van Oudeschild. Een groep Texelse ondernemers heeft de krachten gebundeld om deze droom mogelijk te maken. Ze hebben grote plannen.

"Naast een restaurant willen we bedrijfsfeesten gaan aanbieden, theater gaan verzorgen en moet er verse vis verkrijgbaar zijn. Ook moet er iedere maand een bingo worden gehouden. We vinden het heel belangrijk om ook wat voor de ouderen in het dorp te doen", vertelt Andreas Schraag, één van de investeerders. Aanvankelijk moest het schip €800.000 kosten, maar de prijs is flink gezakt. Een exact bedrag willen de ondernemers niet noemen. Naast Andreas Schraag bestaat de groep investeerders uit Henk-Jan Klok, Frido Boom, Herman Blom, Kees Moormann, Henk Veenman, Jan van der Star, Jasper Staal, Kees Mets en Anita van Dijk.

"Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik deed al een tijd weinig toen dit buitenkansje zich voordeed. Register Holland heeft de nautische keuring van het schip gedaan en alles is in orde, al moet er natuurlijk nog wel een hoop gebeuren", vertelt Klok. De Chinese boot, zoals het gevaarte genoemd werd krijgt een plaatsje achter de TX20. "Daar was nog een stuk vrij en de gemeente werkte graag mee. Dat is natuurlijk prachtig. We gaan het schip helemaal duurzaam maken en zo opknappen dat het binnen de waarden van Planet Texel past. Wethouder Hercules was dan ook erg enthousiast", vertelt Boom. "Dat komt mede door de innovatieve bedden die er op komen. Het blijft heel kleinschalig. In totaal gaat het om twaalf slaapplaatsen. Het voordeel is dat we door de nautische kenmerken van het restaurant onder de witte en de bruine vloot vallen. Hierdoor is het makkelijker om slaapplaatsen te verkrijgen", legt Klok uit. Morgen komt het schip van Den Helder naar Oudeschild. "De TX20 gaat zaterdagochtend naar Harlingen voor onderhoud. Dat geeft ons ruimte om de 'Texeldrome' (nieuwe naam restaurant red.) in alle rust op haar nieuwe plek te manoeuvreren. Daarna wordt het aanpoten. Er moet nog een hoop gebeuren om aan de slag te kunnen", vertelt Boom.

Op 1 mei wordt op het schip een open dag gehouden, hetgeen een spektakel belooft te worden. "Jochem Meyer, een vriend van ons, heeft zijn medewerking al toegezegd en we zijn nog bezig met livemuziek van de 3 J's. Hans Glandorf houdt een bierproeverij. We hebben er enorm veel zin in", legt Kees Moormann uit.

Goed voor economie

De investeerders zien het restaurant als stimulans voor de Texelse Economie. "We schatten het nu in op zo'n 36 FTE's. Bovendien ontbeert het Texel nog steeds aan een goed Chinees restaurant. De reacties van andere ondernemers op de haven zijn veelal enthousiast. Mede door onze connecties kunnen we bijzondere vis, direct vanaf de kotter aanbieden. In samenwerking met de gebroeders Schagen komt er bovendien een 'kokkel-experience' in het restaurant. Met Henk Jan en Anita hebben we perfect gastheerschap in huis. We hopen het aantal FTE's ook in de winter stabiel te kunnen houden, maar dat ligt natuurlijk ook een beetje aan de goodwill van de Texelaars zelf", spreekt Boom hoopvol. "En vergeet niet dat het een goed alternatief biedt als locatie bij feestjes als Overstag en Op de haven die nou op een daarvoor ongeschikte locatie worden gehouden", besluit Boom. Het schip wordt morgen rond twaalf uur in de haven verwacht.