"Haal nieuwbouw schapenboet weg uit landschapsbeleidsplan"

De mogelijkheid om nieuwe schapenboeten te plaatsen, wordt mogelijk uit het Natuur- en Landschapsbeleidsplan geschrapt.

Het college heeft een voorstel aan de politieke partijen gestuurd om nieuwbouw van boeten uit het plan (daterend uit 2003) te halen. Aanleiding is het feit dat de plaatsing van nieuwe schapenboeten ook al niet meer in het bestemmingsplan Buitengebied (2013) is opgenomen.

Het schrappen van de mogelijkheid betekent niet dat de bouw van nieuwe schapenboeten op Texel in de toekomst onmogelijk wordt, maar het wordt wel lastiger gemaakt.

Dat moet er volgens het college voor zorgen dat eigenaren van boeten de nadruk meer gaan leggen op het behoud van bestaande boeten en minder geneigd zijn de boel te laten instorten om vervolgens elders een nieuwe boet te laten herrijzen.

Wie een nieuwe schapenboet wil bouwen, moet - als het landschapsbeleidsplan wordt aangepast - straks een zogeheten buitenplanse procedure volgen om een vergunning te krijgen.

Dat komt erop neer dat het college dan per aanvraag een afweging kan maken. In de huidige situatie moet het college in principe medewerking verlenen aan de bouw van een nieuwe schapenboet, maar dat is volgens burgemeester en wethouders dus niet meer gewenst.

Het voorstel komt dinsdag 4 april aan de orde in de raadscommissie waar de politieke partijen het kunnen bespreken.