Ian Siegel is één van de bluesartiesten die met zijn band speelt op het jubileumconcert van Texelblues.
Ian Siegel is één van de bluesartiesten die met zijn band speelt op het jubileumconcert van Texelblues. Foto: Website Siegel

Texelblues loopt warm voor dertigste editie

De dertigste editie van Texelblues van 13 tot en met 15 oktober zal een memorabele zijn. Op vijftien podia spelen meer dan 30 nationale en internationale bluesacts. Nieuws is de Young Texelbues Challenge, om jong bluestalent een podium te geven.

In 1987 nam Gelein Jansen het initiatief om op Texel een blues festival te organiseren. Samen met Jan Koomen en een aantal lokale caféhouders werd het festival al snel een succes. Vele grote nationale en internationale namen maakten de overtocht naar het eiland Texel. Inmiddels is het Texelblues festival uitgegroeid tot 1 van de gekende festivals onder blues minnend Nederland.

Dit jaar is er op zondagmiddag 15 oktober vanaf 14.00 uur, een extra jubileumconcert in een grote tent in Den Burg met onder andere Ian Siegel Band, Eamonn McCormack & The Gary Moore Band en een surprise act uit de USA. Dit extra concert biedt ruimte aan 1.500 blues liefhebbers. De locatie ligt tegen het centrum van Den Burg en prima bereikbaar. Het voorprogramma wordt verzorgd door een Texelse gelegenheids-bluesband onder leiding van "good old" Ewout Adriaans.

De organisatie is ook "supertrots" om de eerste namen bekend te mogen maken voor Texelblues: Laurence Jones uit de UK, Errol Linton UK (drie keer winnaar 'Best bluesharp Player' Britisch Blues Awards), AJ Plug Band, Veltman Brothers, Ruben Hoeke Band (viert zijn 25-jarig jubileum op Texel), Soulsville (een blues bigband) en Detonics (winnaars Dutch Blues Challenge 2016). En dat is nog maar een greep uit de vele optredens.

"Elk jaar proberen we de lat zo hoog mogelijk te leggen", zeggen Geert Bosscha en Fred Winkel, de organisatoren van het festival. "Ook afgelopen jaar hebben we veel complimenten gehad over de kwaliteit van het festival. Dat is fijn, maar schept ook verplichtingen. In alle bescheidenheid denken we dat de bezetting ook voor deze jubileum editie nog sterker is en we hebben wat te vieren want 30 jaar Texelblues is een feestje waard."

De online voorverkoop van tickets start op dinsdag 25 april via www.texelblues.nl. Speciaal voor de Texelaars is er een voorverkoop op zaterdag 29 april vanaf 11.00 uur in De Lindeboom.

Young Texelblues Challenge

Texelblues wil ook jongere bluesacts een podium te geven. De Young Texelblues Challenge, op zaterdag 14 oktober, wordt een jaarlijks terugkerende wedstrijd. Jonge bands, duo's en soloartiesten gaan de uitdaging aan om te laten zien en horen waarom zij op een gerenommeerd podium thuishoren. Ze spelen voor een groot publiek van echte blues liefhebbers en -kenners. Ze staan in de picture van bookers, festivals en blues media. Bosscha: "Blues is weer hip en de organisatie van Texelblues wil dat jonge bluesbands en artiesten een kans krijgen om dat te laten zien en horen." Winkel: "Het is dan ook tijd om deze jongere blues-artiesten een groter podium te geven. Het dertigjarig bestaan is daarvoor een mooie gelegenheid." De bands bestaan uit muzikanten met een gemiddelde leeftijd van maximaal 20 jaar. Vijf bands of artiesten die minimaal twee keer 45 minuten spelen op vijf podia in het centrum van Den Burg. Een onafhankelijke jury van kenners uit de media, platenindustrie en de Nederlandse blues-scéne beoordeelt onder meer de muzikale vaardigheden, uitstraling en het bluesgehalte. Aanmelden kan tot 1 juli via www.texelblues.nl.