Wijngaard van chardonnay
Wijngaard van chardonnay

Slijter Jan de Wit belicht in de breedste zin van het woord verschillende gebieden of landen waar alcoholische dranken worden geproduceerd.

Deze week in de tip geen land of wijnbouwgebied, maar een druivensoort. Ik wil u deze keer iets vertellen over de Chardonnay druif. Deze witte druivensoort komt over de hele wereld veel voor, mits het klimaat ter plaatse zich leent voor wijnbouw. De druif heeft de eigenschap dat ze zich gemakkelijk aanpast aan specifieke klimatologische omstandigheden en bodemgesteldheid.

Doordat de druif een blanke schil heeft kan hier geen rode wijn van gemaakt worden. Van een blauwe druif daarentegen kan wel witte wijn worden gemaakt door de schillen en pitjes meteen na de persing van het sap te scheiden. In diverse productiegebieden is de druif onder andere namen bekend. Zo is bijvoorbeeld de Duitse benaming Weiβ Burgunder.

Naast massa wijnen wereldwijd worden van de Chardonnay ook wereldberoemde varianten voortgebracht. We moeten hierbij denken aan bijvoorbeeld Chablis, Champagne en Bourgogne wijnen, zoals Meursault en Santenay. De druif is van het vroegrijpe type en kan goed tegen kou, maar ook warmte deert haar niet. Daarnaast leent ze zich ook uitstekend voor rijping op hout wat een volle wijn met een stevig herkenbaar bouquet oplevert. Door de wijn een houtopvoeding te geven krijgt ze vanilletonen in haar smaak. Wanneer deze houtopvoeding te sterk wordt doorgevoerd krijgt zij zelfs iets boterachtigs in de afdronk, iets wat de één geweldig vind terwijl de ander dit verafschuwt.

Natuurlijk heeft het klimaat van het betreffende wijnbouwgebied invloed op de ontwikkeling van de druif wat zich laat vertalen in verschillen in smaak. Zo zijn in de smaak van druiven die in een koelere klimaatzone gekweekt worden tonen van groene appeltjes terug te vinden, terwijl in een milder klimaat de smaak zich meer meloenachtig ontwikkelt. In de echt warme productiegebieden zullen in de smaak meer tonen van ananas en mango te onderscheiden zijn. Niet alleen het klimaat is van invloed op de kwaliteit en ontwikkeling van de Chardonnay druiven, ook de grondsoort heeft een grote invloed op het eindproduct. Zo geeft een sterk kalkhoudende bodem, zoals in het Champagnegebied het geval is, een wijn die strakdroog is in de afdronk. Deze wijnen bevatten dus geen restsuiker.

In veel productiegebieden is precies voorgeschreven welke druivensoorten er aangeplant mogen/moeten worden voor de productie van specifieke wijnen. Indien de producent afwijkt van de voorgeschreven regels mag de wijn niet onder de bekende naam van het productiegebied op de markt gebracht worden. Dit is voor veel producenten echter geen reden om niet te experimenteren met andere vinificatie methoden of druivensoorten. Zo zien we tegenwoordig veel varianten op de markt waarbij de Chardonnay wordt gemengd met wijn afkomstig van andere druivenrassen, zoals Colombard, Sauvignon Blanc of Viognier.

Afbeelding