Den Burg, met op de voorgrond 
De Volmoen. Bewoners maken zich zorgen over extra verkeersdrukte na de bouw van nieuwe wijk.
Den Burg, met op de voorgrond De Volmoen. Bewoners maken zich zorgen over extra verkeersdrukte na de bouw van nieuwe wijk. Foto: Ton Zegers

Verkeersveiligheid in Volmolen heikel punt

Bewoners van de Volmolen maken zich grote zorgen over de verkeersveiligheid in hun wijk als vanaf volgend jaar ook auto's uit de aangrenzende nieuwe wijk door de straat komen.

"Auto's kunnen elkaar nu al niet passeren, er spelen kinderen op straat. Dit gaat echt een keer fout." Reacties zoals deze waren te horen bij de presentatie van de plannen door Jan van Andel van Woontij, donderdagavond tijdens de dorpenronde van Den Burg in de Buureton. Hij sprak de verwachting uit dat aan het eind van dit jaar de eerste van de honderd betaalbare sociale huurwoningen zullen verrijzen. Het worden prefabhuizen, waarvan segmenten in de werkplaats worden gemaakt. Zoveel mogelijk flexibel, van hoogwaardige kwaliteit, zelfvoorzienend en duurzaam. Er komen volgens Van Andel geen gasleidingen in het gebied. Komend najaar wordt het gebied bouwrijp gemaakt, volgend jaar moet de nieuwe buurt gereed zijn. Heikel punt is de ontsluiting van de nieuwe wijk, waarover de gemeente al de nodige zienswijzen heeft ontvangen. Zoals het er nu voor staat, gaat al het verkeer via de Vuurvlinder naar de Hallerweg. Maar dat wordt volgens bewoners van de Volmolen een chaos. De toezegging van wethouder Eric Hercules dat bij de inrichting rekening wordt gehouden met de veiligheid, stelde bewoners niet gerust. Na de nodige discussie werd de toezegging gedaan dat ook naar een tweede ontsluiting van de nieuwe wijk zal worden gekeken.

Meierblis

De invulling van de tweede fase van De Volmolen betekent ook dat de meierblis van Den Burg dit jaar voor het laatst op het beoogde bouwterrein wordt gehouden. De dorpscommissie gaat op zoek naar een alternatieve locatie.

Komend najaar start volgens wethouder Hercules de uitgifte van kavels voor de Groeneplaats. Volgens de wethouder zijn hiervoor gegadigden die eerder al kenbaar hadden gemaakt interesse te hebben, hiervoor in beeld. "Maar we kunnen het niet zomaar aan iemand gunnen, mensen krijgen de kans op een kavel in te schrijven." Maar Hercules sloot niet uit dat de gemeente om tafel gaat met een (Texelse) ontwikkelaar. De bebouwde oppervlakte die aan de Groeneplaats wordt ontwikkeld, is teruggebracht tot 450 vierkante meter. Bedoeling is dat "ergens in 2018" wordt gebouwd.

Ter sprake kwam ook de verpleeghuiszorg. In de nieuw te bouwen woonwijk naast de huidige Volmolen komen, naast betaalbare sociale huurwoningen, volgens Jan van Andel ook twee groepen van tien huizen voor beschermd wonen. De indeling wordt verwant met boerenerven. Eén woongroep voor mensen met dementie, anderen voor verstandelijk gehandicapten of meng- of tussenvormen. Woontij is daarover in gesprek met een aantal organisaties, onder meer Warm Thuis, dat kleinschalige woonvormen realiseert. Aan de andere kant van Den Burg, op het "landje van Pelgrim" staat de bouw gepland van 32 tweekamerappartementen voor mensen met dementie of met een lichamelijke zorgvraag (met indicatie). Bedoeling is dat deze in 2019 worden opgeleverd. Ook komen er daar 24 driekamerappartementen voor senioren die wat minder zorg nodig hebben, maar wel met een zorgvoorziening. Verder komen er 8 eengezinswoningen (zogenaamde Woonaltijdwoningen vanuit sociale huur). Daarnaast zijn er ontwikkelingen in de oude Drijverschool, maar daarover heeft de dorpscommissie van Den Hoorn ook nog ideeën.