Winnaars Teun Benit en Patrick Reineveld van de kookwedstrijd.
Winnaars Teun Benit en Patrick Reineveld van de kookwedstrijd. Foto: Jeroen van Hattum

Leerlingen winnen kookwedstrijd op beurs met bloemkoolsoep

Een bloemkoolsoep die heerlijk smaakte, gaf de doorslag. Koksleerlingen Teun Benit en Patrick Reineveld wonnen daarmee dinsdagmiddag op de Horeca- en Recreatiebeurs de jaarlijkse kookwedstrijd van het ROC Kop van Noord-Holland.

Acht koksleerlingen, verdeeld over vier teams, namen plaats achter de gasfornuizen om vier gerechten te bereiden. Dat deden ze volgens goed gebruik met ingrediënten uit een mystery box. De organisatie had deze keer voor elk team een eigen mystery box, zodat de leerlingen niet bij elkaar konden en hoefden te kijken om wat te bedenken.

Benit en Reineveld, beiden niveau drie, hadden een mystery box met onder meer bloemkool, avocado, doperwten, oesterzwammen, kalfsoester, papaya, kabeljauw en spek. Dat leidde tot een bloemkoolsoep, kabeljauw met avocadocrème en scheermesjes, kalfsoester met mayonaise van sardientjes en oesterzwam en een chocolademousse met een coulis van papaya, papayachips en gekarameliseerde papaya. Michel Arends van Rebecca en Peter de Bruin, sous-chef van Opduin, traden op als juryleden.

Het kookeiland stond dinsdag midden op de beursvloer, zodat bezoekers konden zien wat de leerlingen deden. De wedstrijd is al jarenlang een vast onderdeel van de beurs. De deurprijs daarvan werd dinsdagmiddag gewonnen door Pizza Mondo.