Afbeelding
Foto:

Molen wellicht naar Natuurmonumenten

De Hollandsche Molen (DHM), sinds 1970 eigenaar van de molen van het Noorden, is in gesprek met Natuurmonumenten over overname van de Molen van Het Noorden. DHM betreurt dat de molen voorlopig niet kan draaien.

Mark Ravesloot van De Hollandsche Molen: "Wij passen zo goed mogelijk op de molen, maar wij zitten in Amsterdam. Het zou beter zijn als een partij die lokaal actief is eigenaar wordt van de molen. Wij zijn prima in staat om molens in stand te houden, maar eigenlijk zijn wij meer belangenbehartiger en houden ons bezig met het verdelen van gelden uit fondsen. We merken dat we steeds meer in de knel komen met het verdelen van gelden die we zelf beheren en het feit dat we tegelijkertijd ook moleneigenaar zijn. Daarnaast is het molenbeheer een lokale aangelegenheid en dan is de afstand simpelweg groot. Een partij die lokaal actief is zit dichter op de vrijwilligers van de molen en kan meer doen. Dit verhoogt de kansen en mogelijkheden voor het molenbeheer."

De molen is toe aan een grote restauratiebeurt. Maar ook tot teleurstelling van Ravesloot heeft de provincie de aanvraag voor een bijdrage afgewezen. "Zeker voor de molenaars, die met hart en ziel bezig en betrokken zijn. Dat het mis is gelopen, heeft ook te maken met hoe de regels zijn opgesteld. Hoe minder geld je aanvraag, des te groter de kans dat het wordt toegewezen. Het is een soort loterij, waarbij je hoger op de lijst komt als je zelf meer bijdraagt. Maar als we er zelf meer geld in zouden steken, komen wij financieel in gevaar. Het liefst zouden we morgen weer een aanvraag doen, maar zo werkt het niet. Dat kan pas van de herfst. Dan dienen we een nieuwe aanvraag in en kijken daarbij hoe we onze kansen kunnen verhogen.

Mocht dat niet het gewenste resultaat hebben, dan bewandelen we een ander pad. Opdelen van de restauratie, waarbij we de wieken naar voren zouden halen, lijkt eenvoudig, maar is het niet. Er zijn allerlei voorwaarden, het mag niet ten koste gaan van de totale restauratie van de molen. Ik begrijp dat de molenaars graag de wieken als eerste willen, maar bouwkundig gezien is de kap belangrijker. Zo'n restauratieaanvraag is een hele puzzel, we trekken het pas uit elkaar als het echt niet anders kan. Zover zijn we nog niet, al betreuren we natuurlijk wel dat de molen niet kan draaien."