Onderzoek naar langer zwemmen

Wethouder Hennie Huisman gaat onderzoeken wat het kost om zwembad Molenkoog in Den Burg voortaan tot en met de herfstvakantie open te houden.

Die toezegging deed ze woensdagavond tijdens de raadsvergadering. Sterk Texel diende daar het verzoek in om het openluchtbad aan de Slingerweg langer open te laten zijn. Sterk Texel legde het verzoek een paar weken geleden ook al eens op tafel tijdens de commissievergadering en toen gaf Huisman aan dat een verlengde openstelling ongeveer €90.000,- tot €100.000,- aan extra kosten met zich mee zou brengen. Dat was een berekening op de spreekwoordelijke achterkant van een sigarendoos waar Sterk Texel geen genoegen mee nam. Raadslid Cees Hoogerheide (Sterk Texel) trok de motie met het verzoek in, nadat Huisman had toegezegd nader onderzoek naar de kosten te doen.

Het onderwerp leidde tot de nodige discussie tussen de politieke partijen, omdat er diverse onduidelijkheden waren over bijvoorbeeld het aantal bezoekers dat op een langere openstelling zit te wachten en de kosten die het met zich meebrengt. Jaap Vlaming (GroenLinks) merkte op dat daarvoor nou juist het onderzoek is bedoeld. Astrid van de Wetering (D66) wilde van Huisman weten hoeveel het onderzoek zelf eigenlijk zou gaan kosten. "Als dat bijvoorbeeld 40.000 euro zou zijn, kunnen we dat geld beter meteen aan Molenkoog besteden." Wethouder Huisman zei geen antwoord op die vraag te hebben. Ben Zegeren (CDA) opperde vervolgens dat er eerst onderzoek naar de kosten van het onderzoek zou moeten worden gedaan, maar daar werd verder niet op ingegaan. Volgens Remko van de Belt (PvdA) zou een onderzoek naar eenvoudigweg de extra kosten volstaan.

Huisman wees erop dat de zaken echter ook weer niet te eenvoudig moeten worden verondersteld. Ze had de raad laten weten dat er bij een haalbaarheidsonderzoek de nodige zaken komen kijken. "Je moet de diepte in." Dat leidde tot een verzuchting bij Hoogerheide dat het slechts om een maand langer openhouden van het bad gaat. Henk Jonker (Texel 2010) zei geen concessies te willen doen aan de personele bezetting van het bad. Eerder was geopperd dat er ook wel vrijwilligers met een EHBO-diploma langs de kant zouden kunnen staan om toezicht te houden, maar dat deed geen recht aan het werk van de badmeesters.

Hoogerheide deed het college ook nog het verzoek om de opbrengsten van de zonnepanelen bij Molenkoog in het onderzoek mee te nemen. Hij wilde weten of de extra stroom die aan het net wordt geleverd wel bij Nuon en Liander is gemeld. Zo niet, dan zou de gemeente inkomsten mislopen en dat was volgens hem met het oog op de wens om het bad langer open te houden wel van belang.