"Schrap zorgslaapplaatsen uit nota verblijfsrecreatie gemeente"

Het college wil de mogelijkheid om zorgslaapplaatsen op het eiland te creëren schrappen uit de nota Verblijfsrecreatie.

Het schrappen van de term ligt in het verlengde van het besluit van de gemeenteraad op 21 december om de vierhonderd innovatieve bedden uit het recreatienota te schrappen. Het begrip zorgslaapplaatsen werd toen niet geschrapt, waardoor die mogelijkheid in feite is blijven bestaan.

Volgens het college is er onvoldoende waarborg dat 'zorgslaapplaatsen' – als deze eenmaal zijn gerealiseerd – voor eens en altijd zorgslaapplaatsen blijven. In de praktijk zouden ze ook als 'gewone recreatieve slaapplaatsen' benut kunnen worden. Volgens het college zou dat leiden tot extra bedden met extra ruimtelijke consequenties, terwijl de raad geen extra slaapplaatsen wil toestaan. In de nota staan zorgbedden ook niet te boek als recreatieve slaapplaatsen.

Volgens het college is het lastig een onderscheid te maken tussen 'zorgslaapplaatsen' en 'toerisme met zorg'. Onder 'zorgslaapplaatsen' wordt nu verstaan dat een patiënt overnacht in een accommodatie waar hij/zij behandeling krijgt. Onder 'toerisme met zorg' wordt verstaan dat een toerist overnacht in een reguliere verblijfsrecreatie accommodatie waaraan zorg wordt toegevoegd. Dat loopt redelijk in elkaar over.

De raad krijgt binnenkort een voorstel van het college op tafel om de zorgslaapplaatsen uit de nota te schrappen. Wat daarna wel in de nota blijft staan voor het verbeteren van de kwaliteit van de verblijfsrecreatieve accommodaties: 25%-uitbreiding van bestaande accommodaties; conversie tussen recreatieve vormen, waarbij de ene vorm veranderd kan worden in een andere vorm; verplaatsing van slaapplaatsen en de mogelijkheid voor tijdelijke slaapplaatsen.

Ook logies met ontbijt (Bed & Breakfast) blijft in de nota Verblijfsrecreatie staan. De spelregels daarvoor staan eveneens beschreven in de betreffende nota.