Afbeelding
Foto: Job Schepers

@TXL

Immigranten op Texel: goed idee

Toen de verkiezingsstrijd in volle gang was, en ik voor de eerste keer deze ratrace bewust meemaakte, viel mij iets op. In alle debatten en interviews die er met de lijstrekkers werden gehouden, was het hoofdonderwerp vaak immigratie en de opvang van vluchtelingen.

Maar wat mij nu opviel: elke keer dat het ging over vluchtelingen en over de vraag of de multiculturele samenleving wel of niet was gelukt, dan herkende ik de problemen die genoemd werden niet. Op Texel had ik deze nog nooit ervaren.

Ik heb geen idee hoe het is als je je wijk ziet veranderen. Ik heb geen idee hoe het er in de andere culturen in Nederland aan toegaat, want die hebben we op Texel niet. Discriminatie? Ook dat kennen we op Texel nauwelijks, of het moet een kreet zijn als 'door die ***duitsers kan ik nu niet parkeren.' En dan verstaan de beledigden (Duitsers) het toch niet.

Ik kan me voorstellen dat u denkt: maar dat is toch juist heel goed, dat we deze problemen op Texel niet kennen? Aan de ene kant: ja. Maar aan de andere kant: er schuilt ook een gevaar in.

Op de OSG worden de jongeren van Texel klaargestoomd voor de toekomst. Een toekomst die voor velen van hen straks buiten Texel ligt. Waar je bovengenoemde problemen dus wel tegenkomt

Ik vind dat het personeel van de OSG ons goed voorbereidt op de toekomst. Maar wij hebben straks geen enkele ervaring met de problemen die er zijn met de multiculturele samenleving. En dat is allesbehalve een voordeel.

Daarom zou ik ervoor willen pleiten dat bij een volgende migrantenstroom richting Nederland, de overheid bij de gemeente Texel aanklopt voor opvang en huisvesting, en dat we die kans met beide handen aangrijpen.

Ik spreek over een kans om de volgende reden: als de jongeren van Texel tijdens hun loopbaan op de OSG in aanraking komen met mensen uit een andere cultuur of met hen naar dezelfde school gaan, dan is dat pure winst.

Elias Marseille