De oefening op de Pontweg afgelopen maandagavond.
De oefening op de Pontweg afgelopen maandagavond. Foto: Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Pontweg decor voor oefening groot ongeval

Voertuigen op elkaar, meerdere gewonden en een bus met hevig geschrokken schoolkinderen. Dat was maandagavond het scenario van een grote calamiteitenoefening van de brandweer op de Pontweg ter hoogte van de Redoute.

De weg is sinds maandag in verband met onderhoud afgesloten voor verkeer en dat was voor de brandweer een geschikte gelegenheid een keer op de provinciale weg te oefenen.

Brandweer en ambulance oefenden onder meer op het managen van het incident en de communicatie om de hulpverlening soepel te laten verlopen. De brandweer bevrijdde slachtoffers (gespeeld door LOTUS-slachtoffers) uit auto's door de daken te verwijderen en de ambulance ontfermde zich over de slachtoffers. De schoolkinderen werden gespeeld door leden van de jeugdbrandweer. Het 'ongeval' ontstond door een onoplettende automobilist die volgens scenario vanaf de Redoute de Pontweg opreed. Diverse voertuigen klapten daardoor op elkaar en ook een aantal fietsers werd getroffen.

De brandweer werkte voor de oefening samen met onderhoudsbedrijf WaakSaam dat de provinciale wegen in de Kop van Noord-Holland beheert en onderhoudt.