Achter de schermen

Leerfabriek

Een leerfabriek, kinderen die verloren gaan in de massa en verlies aan identiteit van de scholen. Een aantal zorgen die ik regelmatig voorbij heb horen komen over het nieuwe Onderwijs Centrum Texel. Het deed me terugdenken aan de eigen tijd op de lagere school begin jaren tachtig. We zaten destijds met zowel een christelijke school als een katholieke school in één gebouw.

Iets dat voor die tijd vooruitstrevend was, maar daar had je als geen kind geen weet van. De ene kant van het gebouw was van ons en aan de andere kant had je eigenlijk niets te zoeken. Moeilijker zat de wereld toen niet in elkaar.

Elke school had zijn eigen schoolplein, daar was de wereld ook overzichtelijk en afgebakend. In de pauze bleef je op je eigen plein. Binnen was het een open gebouw waar je ongehinderd een rondje kon lopen, maar zoals gezegd, in het andere deel kwam je niet. Hoewel er in feite sprake was van een groot gebouw, heb ik dat als kind niet zo ervaren. Ik ben ongetwijfeld wel eens op 'ontdekkingsreis' geweest naar de andere kant, maar dat was het dan ook wel.

Ook over de verschillen in identiteit hoefde je je geen zorgen te maken. Tijdens carnaval was het jaarlijks groot feest in het katholieke deel van het gebouw en bleef het angstvallig stil in het christelijk deel. Wat dat betreft, zat ik helaas aan de verkeerde kant van het gebouw, maar het was zoals het was en als kind accepteerde je dat. Zij vierden carnaval, wij niet. Wel frappant: mijn broertje en ik zaten allebei op de christelijke school, mijn zusje op de katholieke school en de gevolgen daarvan zijn tot de dag van vandaag merkbaar. Mijn broertje heeft niets met carnaval, ik vind het leuk, maar kan ook zonder en mijn zusje staat in de startblokken zodra het carnaval is. Het delen van één gebouw heeft dat verschil in identiteit niet in de weg gestaan...

Wat dat betreft, maak ik mij - op basis van de eigen ervaringen - niet meteen zorgen dat vijf basisscholen in één onderwijscentrum gaat leiden tot verlies aan identiteit of er dat er een leerfabriek ontstaat. Neemt niet weg dat die risico's moeten worden onderkend om te voorkomen dat ze ooit bewaarheid worden. Maar uit eigen ervaring: als je als kind straks duidelijk weet welk deel van het onderwijscentrum jouw school is, dan komt het wel goed. Dan is het gewoon zoals het is.

Jeroen van Hattum