Afbeelding
Foto: Artex Kunstenschool

Cursus Artex over

Kijken naar Kunst

Artex start op dinsdag 28 maart de vierweekse cursus kunstgeschiedenis 'Kijken naar Kunst' onder leiding van kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

Deelnemers leren zelfstandig de betekenis van een kunstwerk te ontrafelen. Men leert goden en heiligen herkennen, de kennis van de mythologie en van de christelijke kunst wordt opgefrist, de complexe symboliek uit de Renaissance en de Gouden Eeuw en verdieping in de uitdagende moderne kunst. Deze tak van de kunstgeschiedenis heet officieel iconografie, letterlijk beeldbeschrijving. Iconografie gaat dus niet alleen over iconen, men kan van symboliek spreken. Volgens een helder systeem leert men kunstwerken te beschrijven en te interpreteren.

De vier lessen zijn als volgt ingedeeld:

De basis: Systematisch kijken naar kunst, herkennen van attributen, heiligen, personificaties, ontleden van allegorieƫn. Daarnaast is er aandacht voor het belang van de context en voor 'valse vrienden'. Middeleeuwen en Renaissance: Apocriefe en Bijbelse thema's in de kunst, zowel de bekende als minder algemene onderwerpen zoals de halfzussen van Maria, de hemelvaart van de profeet Mohamed, nieuwe aandacht voor de klassieke goden Barok. Religieuze strijd in de Reformatie, Hollandse genreschilderkunst, iconografische programma's en heerserssymboliek. XIXe eeuw en moderne kunst. Toenemende eigen invulling van de kunstenaar: preafaƫlietien, symbolisme en decadentisme, moderne kunstenaars. De lessen zijn op 28 maart, 4, 11 en 18 april van 20:00 uur tot 22:00 uur bij Artex. Op www.artex-texel.nl voor meer informatie en/of aanmelding of bel met 0222-313493.