"Noodgedwongen verblijf aan overkant"

Op het moment verblijven negen Texelaars die zorg nodig hebben noodgedwongen in een verzorgingshuis aan de overkant.

Dat schrijft zorgcoöperatie Texel Samen Beter in een brief aan de leden. De coöperatie roept de politieke partijen op in de verkiezingsprogramma's voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 aandacht aan het probleem te besteden. Texel Samen Beter legt de partijen de vraag voor wat ze gaan doen om ervoor te zorgen dat Texelaars niet noodgedwongen hoeven te worden opgevangen aan de overkant, gescheiden van hun sociale netwerk, familie, kinderen.

In 2015 en 2016 zaten gemiddeld vier Texelaars onverhoopt vanwege crisissituaties in overkantse locaties. In maart 2017 waren dat er al negen en volgens Texel Samen Beter is het de verwachting dat dit aantal de komende jaren verder stijgt als er niets gebeurt. De coöperatie roept op tot nadenken over eigen initiatieven. "Texel vraagt meer dan het nationale zorgsysteem biedt, maar is het de vraag of Texel moet wachten op politiek Den Haag en zorgverzekeraars of zelf het heft in handen moet nemen."

Wethouder Hennie Huisman (zorg) sprak desgevraagd van een loffelijke initiatief van Texel Samen Beter, maar wees erop dat politiek Den Haag en de zorgverzekeraars de aangewezen partijen zijn als het om de hoeveelheid verpleeghuisbedden gaat en niet direct de politieke partijen op het eiland. "Vergelijk het met ziekenhuizen. Daar heb je als gemeente uiteindelijk weinig over te zeggen. Ik ben al een tijd aan het lobbyen bij politiek Den Haag en zorgverzekeraars voor verpleeghuisbedden en het is prettig als je dat met elkaar doet."

Volgens de wethouder zou het ook mooi zijn als er initiatieven vanuit Texelaars zelf ontstaan om te voorkomen dat Texelaars noodgedwongen aan de overkant in een verpleeghuis of verzorgingshuis moeten verblijven. "Het is altijd een kracht van Texel geweest om voor zulke situaties oplossingen te bedenken."

Texel Samen Beter pleit er ook voor om collectief actie te ondernemen. "Iedereen kent wel schrijnende verhalen over Texelaars die aan de overkant in een verpleeghuis moesten worden opgenomen, maar dergelijke situaties komen vaak niet naar buiten omdat mensen niet willen klagen of daar de energie niet voor hebben. Maar als we collectief geen actie ondernemen, komen we straks individueel één voor één in de knel." Volgens de zorgcoöperatie zouden er tientallen extra plekken gecreëerd moeten worden. "Op korte termijn door creatieve arrangementen en afspraken met bestaande partijen. Op termijn mogelijk eigen nieuwbouw door Texelse aanbieders van opvang."