Oefenen op reanimatie bij de OSG in Den Burg.
Oefenen op reanimatie bij de OSG in Den Burg. Foto: Gerrit Verhoeven

Oefenen in reanimeren op OSG

Vrijwilligers van het AED Burgernetwerk op Texel hebben donderdagavond geoefend hoe ze moeten reanimeren.

Dat deden ze in de OSG in Den Burg met tien oefenpoppen die het Texelfonds een paar jaar geleden aan de school heeft geschonken om reanimatielessen aan leerlingen te geven. De poppen lagen verspreid in de kantine. Docent Marcel Verbeek van de OSG liep, geassisteerd door bestuursleden Henny Festen en Albert Winter van de Stichting AED Texel, rond om te zien of alles goed verliep.

Volgens bestuurslid Betsie Verhoeven van de Stichting AED waren er voor de pauze 12 Texelaars en na de pauze 19 Texelaars die de vaardigheden kwamen oefenen. Tussendoor was er een maaltijd.

Volgens Verhoeven is het de bedoeling om voor de zomer nog een keer een bijeenkomst op de OSG te houden waar Texelaars kunnen oefenen in reanimeren. De mensen die zijn aangesloten bij het burgernetwerk moeten één keer in de twee jaar trainen om hun certificaat geldig te houden.

Het AED Burgernetwerk is er om bij reanimaties zo snel mogelijk getrainde mensen ter plaatse te hebben die meteen hulp kunnen gaan verlenen. Dat moet een slachtoffer meer kans geven om het te overleven. Bij een reanimatie worden mensen via de mobiel gealarmeerd om naar het slachtoffer te gaan of om een AED te gaan halen. Het gebeurt een paar keer per jaar dat de hulpdiensten een beroep doen op het netwerk.