Robbie Düring. Nancy Blok en Siem Dros van The Last Band Standing zwepen het publiek op.
Robbie Düring. Nancy Blok en Siem Dros van The Last Band Standing zwepen het publiek op. Foto: René Pop

Losgaan op podium

Het voelde bevrijdend, zoals zanger Marko Koorn het zaterdagavond verwoordde. Na maanden van oefenen in een kleine ruimte stonden hij en zijn bandleden zaterdagavond eindelijk op het ruime podium van Overstag.

Er leek geen woord teveel mee gezegd. Mixed Up, de eerste band van de zaterdagavond, pakte meteen de ruimte die het kreeg, ging los en legde daarmee de basis voor een tweede geslaagde avond van het nieuwe popfestival. Bij het laatste nummer leek het even alsof gitaristen Rody Westerlaken, Edwin Bakker en drummer Sil van Heerwaarden echt meer niet wilden ophouden met spelen, waarna daar tactisch een opmerking over werd gemaakt. Volgens zanger Trea van Leeuwen was het echt genieten om na maandenlang oefenen op het podium te mogen staan.

Zaterdagavond was het de beurt aan Mixed Up, Teugewiend, The One, The Event en Tack om van zich te laten horen. Vrijdagavond waren Band Four, Horse in the Hall, The Last Band Standing, Flo and the Flowin' Bitches en 9NOT10 al aan de beurt geweest. Het publiek kreeg waar het voor kwam: tien Texelse bands die gezamenlijk voor een feestelijke sfeer in de CIV-loods op de haven zorgden. Vrijdagavond waren er vijfhonderd mensen aanwezig en zaterdagavond zat de loods vol met zeshonderd bezoekers.

Leuk om te zien was dat elke band ook voor een eigen sfeer in de zaal zorgde. Zo was op zaterdagavond bij Mixed Up en Teugewiend de sfeer los, bij The One zweepten Suzan Vlaming en gitaristen Peter Bongaards en Michiel Blaauboer het publiek op en bij The Event was alles strak in de pas omdat er met een DJ werd gewerkt. Joram van der Spek zorgde voor een stevige beat die door de zaal dreunde. Gitaristen Orph Oostveen, Jeroen Dros en Hugo van Noorden verzorgden vervolgens een muzikale toegift door bij het laatste nummer los te gaan op de gitaren. Tack, de laatste band op zaterdagavond, stond garant voor een swingend geheel. Geluidsman Rikus Kloosterhuis snelde tussendoor een keer het podium op voor wat onderhoud aan stekkers en snoeren, maar dat mocht de pret niet drukken. Voor drummer Ben Evers was zelfs een fanclub met spandoeken in de zaal aanwezig.

De presentatie van het festival was in handen van Marco van Sambeek. Rikus Kloosterhuis en Jeroen Groot zorgden voor het geluid en Ronald van Bommel voor het licht. De organisatie, in handen van Willemijne Keijzer, Ad Harman, Sil van Dijk, Belinda van Diesen en Walter Lenting, gaat nu in beraad over een volgende editie. Vermoedelijk wordt dat in maart 2019. Dan kunnen de deelnemers halverwege 2018 weer beginnen.

De organisatie liet trots weten dat de gemeente geen enkel punt van kritiek op het festival had, hooguit enkele tips voor de volgende keer. De zaken waren goed geregeld met polsbandjes voor de bezoekers, garderobe, sanitair buiten en LImIts was aanwezig om alcoholvrije dranken te schenken en voorlichting over het gebruik van alcohol te geven.