Erwin van de Kerkhof:
Erwin van de Kerkhof: "Ik geniet iedere dag van de grote biodiversiteit en de bijna dagelijkse veranderingen in het landschap." Foto: Jeroen van Hattum

Iedere dag spelen in bos en de duinen

Wat is je favoriete plek op Texel?

Ik vind het fijn om in de Bleekersvallei te wandelen. In de zomer ga ik graag naar paal 9 of paal 33. Het ligt er een beetje aan waar de wind vandaan komt. Bij oostenwind ga ik liever naar een strand aan de Waddenzee.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Ja, ik ben in maart 1958 geboren in De Koog en opgegroeid in de Waddenparel, het jeugdhotel van mijn ouders. Ik heb op Mierennest, de kleuterschool van De Koog gezeten en daarna op de Lubertischool. In 1971 zijn we naar Den Burg verhuisd waar mijn vader een souvenirwinkel was begonnen. Daar ben ik naar de LTS gegaan. Op mijn 15de zijn we naar Drenthe verhuisd. Vervolgens ben ik naar Frankrijk gegaan en toen naar Duitsland, waar ik een opleiding als kok heb gevolgd. Vervolgens heb ik een tijd lang als foodjournalist en stylist bij een Duitse kookboekenuitgeverij gewerkt. Sinds 1986 ben ik freelance foodstylist en werk ik internationaal. Ik heb in Duitsland, Amsterdam, Spanje en Hongarije gewoond. Sinds 2016 leef ik weer op het eiland.

Hier weer opgenomen alsof ik nooit weggeweest was

Wat doe je als foodstylist?

Ik prepareer en arrangeer levensmiddelen voor foto en film. Dat doe ik hoofdzakelijk in het buitenland, maar de bedoeling is mij ook beroepsmatig op het eiland te vestigen. Daarvoor heb ik een bedrijfspand in Oudeschild gehuurd, waar een grote keuken en fotoatelier in komt. De bedoeling is daar recepten voor kookboeken en social media te ontwikkelen, kook- en instructievideo's te produceren en culinaire foto's te maken. Ook kookcursussen geven of een kookclub beginnen is een optie. Ik zou het fijn vinden om mensen te leren kennen met dezelfde interesses die ook van een eetcultuur houden en of verstand hebben van fotograferen en photoshop.


Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?
Ik trek er veel op uit de natuur in. Lekker wandelen op het strand. Ook vind ik het heerlijk om een terrasje te pakken.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Texelaars zijn gastvrij, behulpzaam en blijven met beide benen op de grond. Ik denk dat iedere Texelaar dat wel van zijn of haar ouders heeft meegekregen; doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Toen ik weer op het eiland kwam, werd ik meteen weer opgenomen, alsof ik nooit weggeweest was. Ik heb ook alweer een goede vriendenkring waar ik veel plezier mee heb. We koken samen, gaan vaak naar het strand of maken er een gezellige avond van.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Ik geniet iedere dag van de grote biodiversiteit en de bijna dagelijkse veranderingen in het landschap. Niet een dag is hetzelfde. Prachtig vind ik de hoge golven die op het strand beuken na een noordwester storm. De zang van een veldleeuwerik op een warme zomerdag. De witte wieven (nevel) 's morgens vroeg in de herfst enzovoorts.


Hoe beleef je de dorpen op Texel?

Bijna alle dorpen zijn zeer pittoresk en hebben allemaal een eigen unieke uitstraling. Bijna ieder dorp heeft wel eens een rommeltjesmarkt, of organiseert wel een of ander om het gezellig te maken, waardoor het altijd leuk is om er te vertoeven.


In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

Ik kom graag in de Balcken omdat de kwaliteit van het eten altijd goed is en betaalbaar. De bediening is vriendelijk en zeer
professioneel.


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De natuur op de eerste plaats, maar ook onze cultuur en het Texelse dialect. Het landschap met z'n tuinwallen en de schapen.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik vind dat we onze traditionele weidevogels, zoals de wulp en de tureluur meer bescherming en veilige leefruimtes zouden moeten bieden en de overpopulatie aan ganzen sterk moeten indammen.


Goede herinnering aan Texel?

Als kind speelde ik bijna iedere dag in het bos of in de duinen en ik genoot daar met volle teugen van de jaargetijden. Als je naar de vaste wal wilde, moest je vanaf de haven van Oudeschild, dat vond ik altijd heel spannend. En als het even kon in de winter schaatsen bij de molentjes!


Wat is er zonde aan Texel?

Van mij mag het wel iets minder druk worden op het eiland. Voor de ondernemers en de werkgelegenheid zijn al die toeristen natuurlijk goed. Maar voor de Texelaars is het af en toe best wel lastig al die drukte.


Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

Men zegt wel eens: Texel is heel Nederland in het klein; windmolens, een kleine hoge berg, duinen, dijken, strand, een mooi bos, tulpen narcissen en weilanden vol met schapen en vogels. Dit vind je zo nergens in Nederland.


Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Ik hoop dat ik dan niet meer hoef te reizen voor mijn beroep en een goedlopend bedrijf heb waar met plezier gewerkt wordt. Maar als de zon schijnt, gaan we naar het strand. Verder nog: een leuke relatie en een mooie woning zou perfect zijn.


Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?
Catharina Witte van de sportschool in Oudeschild.