"Milieueffecten van PH-zanddijk volledig en juist beschreven"

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft de milieueffecten van een zandige dijk bij de Prins Hendrikpolder volledig en juist beschreven.

Dat stelt de Commissie voor de milieueffectrapportage die op verzoek van de provincie Noord-Holland het milieueffectrapportage uit 2014 opnieuw getoetst had. Volgens de commissie, een onafhankelijke stichting die onafhankelijke en openbare adviezen geeft, geeft het milieueffectrapport voor de Prins Hendrikdijk "een duidelijk beeld van het voornemen en van de effecten van de onderzochte varianten". In het rapport worden in totaal zes varianten voor de versterking van de PH-dijk beschreven: vijf waarbij waterveiligheid de hoofddoelstelling is en één (de zanddijk) waarbij natuurontwikkeling het hoofddoel is.

Volgens de commissie onderscheidt die zesde variant zich door positieve effecten op de natuurwaarden in het plangebied maar tevens door minder negatieve effecten op binnendijkse gebruiksfuncties. Volgens de commissie maakt het rapport voldoende aannemelijk dat het projectplan "per saldo leidt tot een verbetering van natuurwaarden en niet leidt tot aantasting van de natuurlijke kenmerken van de Waddenzee en andere Natura 2000-gebieden." De effecten van de zandwinning voor de aanleg van de Prins Hendrikzanddijk en het transport zijn niet in het milieueffectrapport gepresenteerd, maar die effecten zijn volgens de commissie afdoende terug te vinden in het MER Winning suppletiezand Noordzee 2007 en het MER Winning suppletiezand Noordzee 2013 - 2017. De provincie neemt binnenkort besluiten over de PH-dijk.