Excelsior onder leiding van dirigent Arnold van 't Ent.
Excelsior onder leiding van dirigent Arnold van 't Ent. Foto: Jeroen van Hattum

Gevarieerde uitvoering Excelsior

Excelsior uit Oosterend heeft het eerste winterconcert onder leiding van de nieuwe dirigent Arnold van 't Ent uitgevoerd. Het was een gevarieerd concert en aangenaam om naar te luisteren.

Het was wel even wennen. Niet meer Betty Bakker, maar Van 't Ent stond zaterdagavond op het podium van de gymzaal van De Bijenkorf om de muziekvereniging te dirigeren. De opvolger van Bakker, die bijna dertig jaar dirigent was, ging eind vorig jaar aan de slag.

De nadruk lag op de muziek. Allerlei extra's die de door de jaren heen nog wel eens bij uitvoeringen van Excelsior ten tonele kwamen, waren deze keer achterwege gelaten. De wisseling van dirigent betekende echter niet dat het orkest en de malletband zich er makkelijk vanaf maakten. Integendeel.

Excelsior had een gevarieerd programma met zeker niet de makkelijkste nummers. Dat leidde op een gegeven moment tot een blaasinstrument dat te vroeg voorbij kwam en waarbij zelfs een ongeoefend luisteraar kon horen dat er even iets niet helemaal goed ging, maar dat was een detail in het geheel. De muziek was lekker om naar te luisteren en om in gedachten weg te dromen. Het was ook leuk om te zien hoe de muzikanten zich hadden ingespannen om er voor de volle zaal een aangename avond van te maken.

Excelsior begon traditiegetrouw met een koraal en daarna waren het bekende en populaire werken die voorbij kwamen. Zo speelde het orkest voor de pauze een medley van nummers uit James Bondfilms en werd er een medley van nummers van ABBA gespeeld.

De malletband onder leiding van Bert Kemper richtte zich onder meer op golden oldies en speelde samen met het orkest showmuziek. Na de pauze speelde de malletband Summer Nights uit de film Grease en de themes van The A-team, Batman en Rock around the clock. Het orkest pakte na de pauze onder meer het meeslepende Eres tu van de groep Mocedades op en muziek van The Beatles.