Tim Schipper, Rodny Stolk en Koen Stork bemensen het stembureau van de OSG.
Tim Schipper, Rodny Stolk en Koen Stork bemensen het stembureau van de OSG. Foto: Jeroen van Hattum

D66 grootste bij verkiezing OSG

D66 is de grootste partij geworden bij de scholierenverkiezingen die dinsdag op de OSG in Den Burg werden gehouden.

De partij kreeg 71 stemmen van de 520 leerlingen die stemgerechtigd waren. Tweede werd GroenLinks met 68 stemmen. De derde plaats was voor de VVD met 66 stemmen. De PVV was de vierde grote partij op de OSG (59 stemmen).

Daarna is er een duidelijk gat te zien. De SP en het CDA delen de vijfde plaats met elk 16 stemmen, gevolgd door de Partij voor de Dieren (15 stemmen). Grote verliezer was de PvdA met zes stemmen van de leerlingen. De opkomst onder de leerlingen was 69 procent.

Onderstaand het complete overzicht vanaf de nummer zes: Partij voor de Dieren (15 stemmen), Piratenpartij (9), Forum voor Democratie (7), PvdA (6), Niet Stemmers (6), 50 plus (5), SGP (4), Lokaal in de Kamer (2), ChristenUnie (1), Ondernemerspartij (1), VNL (1), GeenPeil (1), Artikel 1 (1). Er waren drie blanco stemmen en één ongeldige stem.

Stemgerechtigd waren alle leerlingen die het vak maatschappijleer volgen of gevolgd hebben. De uitslag op de OSG week niet veel af van de landelijke uitslag van de scholierenverkiezingen. Landelijk werd GroenLinks de grootste onder scholieren, gevolgd door D66, VVD en PVV.