Onvoltooide roman Wolkers gevonden

Onno Blom, de biograaf van Jan Wolkers, heeft in Wolkers zijn huis aan de Rozendijk een manuscript ontdekt van een politieke roman waar Wolkers ooit aan begonnen is, maar die hij nooit heeft afgemaakt.

Dat onthulde Blom woensdagavond in het TV-programma De Wereld Draait Door dat aan de verkiezingen was gewijd. Blom, die ruim tien jaar geleden de biograaf werd van Wolkers, ontdekte het manuscript in een ladekast in het huis aan de Rozendijk.

Het gaat om een roman die Wolkers de naam Hittegolf had gegeven en waarin het arbeidersoproer in Amsterdam op 14 juni 1966 centraal moest komen te staan. Wolkers was zelf ook bij dat oproer aanwezig. Volgens Blom wilde Wolkers de roman wijden aan de provo's en de arbeiders die destijds tegen het gezag in opstand kwamen en met wie hij zich nauw verbonden voelde.

Het bleef uiteindelijk een onvoltooide roman, volgens Blom omdat Wolkers emotioneel te dicht bij het verhaal stond om het te kunnen vertellen. "Hij was zoekende", vertelde Blom. Hij schetste tijdens de uitzending het beeld van een Wolkers die communistisch geƫngageerd was en zich verbonden voelde met de CPN. Die partij had zich na de Tweede Wereldoorlog uitgesproken tegen de politionele acties in Nederlands-Indiƫ waar Wolkers ook zwaar tegen was.

Uiteindelijk heeft Wolkers nooit politieke romans geschreven, maar dus wel een aanzet gemaakt. Hij sprak ooit in een interview met Ischa Meijer over Hittegolf, maar was daar toen heel summier over. Voor de rest was er weinig over het boek bekend. Het verhaal werd in De Wereld Draait Door gepresenteerd als een primeur uit de biografie die Blom dit jaar op 19 oktober wil presenteren. Dan is het de tiende sterfdag van Jan Wolkers die sinds 1975 op Texel woonde en in 2007 overleed. Wolkers was onder andere ereburger van het eiland.