Gebied tussen de Laagwaalderweg en de IJsdijk dat in beeld is voor bedrijventerrein.
Gebied tussen de Laagwaalderweg en de IJsdijk dat in beeld is voor bedrijventerrein. Foto: Ton Zegers

Meer bedrijventerrein maken in Oudeschild

Het bedrijventerrein in Oudeschild zou in totaal met ruim zes hectare moeten worden uitgebreid. Tegen bedrijvigheid die "te licht" is voor het bedrijventerrein zou handhavend opgetreden moeten worden.

Dat staat in een strategische visie voor bedrijventerreinen op Texel die het college heeft opgesteld en binnenkort aan de gemeenteraad voorlegt. De raad verzocht het college in februari 2015 unaniem zo'n visie op te stellen. Aanleiding was destijds de vraag hoe om te gaan met lichte bedrijvigheid in het nieuwe bestemmingsplan voor Oudeschild. Bij vaststelling daarvan zou een aantal bedrijven in strijd raken met het nieuwe plan.

Volgens de strategische visie moet er gehandhaafd worden op te lichte bedrijvigheid. Onder lichte functies wordt volgens de visie productiegerichte detailhandel verstaan, solitaire kantoorruimte, solitaire winkelfuncties en behandelruimtes ten behoeve van persoonlijke verzorging en ontspanning. Volgens de strategische visie gaat het voor heel Texel dan om circa tien locaties. Concrete namen worden niet genoemd.

Volgens de visie kan de gemeente faciliterend optreden door de te lichte bedrijvigheid te wijzen op alternatieve vestigingsmogelijkheden in bijvoorbeeld vrijkomende maatschappelijke gebouwen. Het is aan de gemeenteraad om daar verder mee om te gaan. In februari 2015 drong de raad er bij het college op aan om, in afwachting van de bedrijventerreinvisie niet handhavend op te treden in Oudeschild bij bedrijven die in strijd met het bestemmingsplan zouden geraken.

Uitbreiding

Voorgesteld wordt het bestaande bedrijventerrein aan de noordzijde van de Vliegwiel in Oudeschild met 4,5 hectare uit te breiden voor dorpsoverstijgende functies. Tussen de IJsdijk en de Laagwaalderweg zou een nieuw bedrijventerrein van 1,5 tot twee hectare gerealiseerd moeten worden. De grond aan de Vliegwiel is in handen van de gemeente, de grond aan de Laagwaalderweg niet. Volgens wethouder Frank Kingma mag de uitbreiding van de provincie.

Wanneer het tot uitgifte komt, is volgens een woordvoerder van de gemeente niet te zeggen. Voordat het allemaal zover is, moet eerst onder meer de bestemming van de grond worden aangepast.

Volgens de strategische visie worden bedrijfswoningen op nieuw bedrijventerrein niet meer toegestaan, past de opslag en stalling van auto's, boten, caravans en strandhuisjes op bedrijventerrein en blijft volumineuze detailhandel toegestaan via een binnenplanse ontheffing of afwijking. Het college wil verder gaan inzetten op de herstructurering van verouderde bedrijventerreinen. Gestreefd wordt naar bedrijfskavels van minimaal duizend vierkante meter. Ondernemers die initiatieven tot parkmanagement ondernemen, moeten de ruimte krijgen. Het college stelde de visie samen met TOP, ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en de provincie op. Behalve de motie van de raad waren ook schaarste aan bedrijventerrein en behoefte aan actualisatie van het gegadigdenbestand voor een kavel aanleiding voor het maken van de visie. Ook ligt er een concrete marktvraag van de Texelse bierbrouwerij om in de toekomst te kunnen uitbreiden.