Achter de schermen

Overstag

Daar sta je dan in het donker tussen de loodsen aan De Vang in Oudeschild. In één daarvan de studio van Rikus Kloosterhuis, maar waar? Elders op het terrein de nieuwe oefenstudio van Switch. Ook een plek waar de afgelopen tijd volop is geoefend voor het nieuwe popfestival Overstag. Hier hetzelfde liedje: het is even goed zoeken voordat je in het Texels donker de juiste deur hebt gevonden.

Maar de bestemmingen waren de 'reis' waard, om er een clichee tegenaan te gooien. De afgelopen drie weken waren Job Schepers en ik in de avonduren op pad om alle tien de bands van Overstag in de oefenstudio's te bezoeken. Het gaf een prachtig inkijkje in een evenement dat nieuw is in zijn soort op Texel. Muzikanten die door loting bij elkaar zijn gekomen en een half jaar de tijd kregen om vijf nummers in te studeren.

Wat me het meest is bijgebleven van de reis langs de bands, is dat ik na elk bezoek met een enthousiast gevoel weer de deur uit ging. De bands hadden allemaal wel iets met nummers waar een draai aan gegeven moest worden, muzikanten die afvielen of nummers die gewisseld werden, maar dat mocht de pret niet drukken, Op alle vier de oefenplekken hing een prettige sfeer waarin iets met elkaar werd gecreëerd en geschapen. Dat voel je en dat merk je aan de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Er werd met elkaar gedold, serieus gewerkt en bovenal muziek gemaakt.

Het was ook een reis met bijzondere momenten: staand op een boot in een schuur aan de Slotskolk bijvoorbeeld om foto's te maken van de band die daar oefende. Het was werkelijk de enige plek vanwaar ik iedereen een beetje knap op de foto kon krijgen. Bijzonder was het om alvast wat voorproefjes te horen, onder meer van een paar gitaristen die elkaar muzikaal stonden uit te dagen. Ze speelden spreekwoordelijk gezegd de deur van de studio uit zijn sponningen. Leuk was ook om OSG-leerling Bas van Tiel een keer mee te hebben, zodat hij met het journalistieke vak kennis kon maken.

Vandaag en morgen zullen alle inspanningen van het afgelopen half jaar samenkomen op het podium van Overstag in de CIV-loods. Als de sfeer die de afgelopen weken in de studio's hing mee het podium wordt opgenomen. belooft het bij voorbaat een leuk festival te worden.

Jeroen van Hattum