Volle bak zaterdagavond tijdens de veiling in de kantine van Texel'94.
Volle bak zaterdagavond tijdens de veiling in de kantine van Texel'94. Foto: Jeroen van Hattum

Geslaagde veiling Texel'94

"Blijven we er nog even bij?', roept veilingmeester Martin Trap rond 23.00 uur door de voetbalkantine van Texel'94 in Den Burg.

Het merendeel van de 153 kavels is dan al verkocht, maar er zijn nog een paar topkavels onderweg. Dat de eerste Cees Schermer Veiling een succes is, is tegen die tijd wel duidelijk. Er wordt grif geboden en er hangt een goede sfeer in de goedgevulde kantine van Texel'94.

Trap voelt het allemaal goed aan en speelt in op de sfeer. Hij komt continu verstaanbaar boven al het geluid in de kantine uit en is ogenschijnlijk onvermoeibaar aan het veilen. De biedingen op de kavels, merendeel door Texelse ondernemers, bedrijven en organisaties aangeboden, liegen er ook niet om. Een paar honderd euro per kavel is niet overdreven en daarmee lopen de inkomsten voor het jeugdvoetbal in de loop van de avond goed op.

Toppers zijn onder meer de twee kaartjes voor de nieuwe show van Jochem Myjer: Henk Jan Klok wordt voor €700 ,- eigenaar van de twee kaartjes die persoonlijk door Myjer aan de voetbalclub zijn geschonken. Een handtekening van Johan Cruyff, geschonken door Theun de Winter, verwisselt voor €400,- van eigenaar en het avondje weg met een "mystery guest" wordt voor €450,- gevield. Fred Wiering is de gelukkige koper. Burgemeester Michiel Uitdehaag is de mystery guest.

Opmerkelijk is de veiling van vier kaartjes voor Strenderpop voor €45,-. Dat Strenderpop een gratis festival is, doet niet ter zake, veilingmeester Trap veilt alles. Zo gaat bijvoorbeeld een bierproeverij voor liefst €430,- onder de hamer als een paar mensen tegelijk tegen elkaar beginnen op te bieden. Een bijzondere kavel is de veiling van 36 kuub stront. Niet direct iets dat je op een veiling verwacht, maar kenners uit de landbouw weten beter. Er wordt grif geboden, waarna het kavel voor €450,- wordt verkocht. Een biljart gaat voor de €520,- de deur uit, een boxspring voor €470,-, kaartjes voor een korfbalfinale brengen €240,- op en ook kavels met slippies, worden goed verkocht. PSV ligt iets minder in de markt: een pakket met PSV-spelen levert €55,- op.

Ook een leuke kavel is uit eten gaan in de Worsteltent, geregeld door jeugdelftal B2. Het kavel levert €250,- op voor het jeugdvoetbal, waarvoor de veiling wordt gehouden. Een uur exclusief gebruik van de Noordzeezaal op de Texelstroom wordt voor €150,- geveild. Aan de bar gaat het er intussen ook goed aan toe. Vrijwilligers lopen zo nu en dan met een schaal bitterballen door de zaal zodat er voor de aanwezigen ook wat te eten is.

In totaal wordt er €27.870,- opgehaald. Dat is mede te danken aan de allerlaatste kavel: een avondje uit met Sascha Vlaming, één van de organisatoren van de veiling. De biedingen schieten door de zaal: het levert €675,-. voor de clubkas op. De club heeft per seizoen €36.000,- nodig om de reiskosten te betalen. Dat bedrag is gebaseerd op vijftien jeugdteams die gemiddeld twaalf keer per jaar aan de overkant spelen. Dat kost €200,- per rit per team.