Ben Daalder.
Ben Daalder. Foto: Willem den Heijer.

Ben Daalder van

trawler naar kotter

Na een groot deel van zijn stageperiode te hebben afgewerkt op de vriestrawler SCH-81 'Carolien' is Ben Daalder alweer bijna een jaar actief op de Texelse kotter TX 68 'Vertrouwen'.

Daalder is niet enige Texelaar die actief was op de pelagische vloot. Jacob Pieter Vlaming heeft inmiddels een vaste plek op de vriestrawler SCH-72 'Frank Bonefaas' en zijn jongere broer loopt eveneens stage op dezelfde trawler. Ben Daalder, zoon van Cor Daalder, heeft een groot deel van zijn stageperiode gewerkt op de vriestrawler SCH-81 'Carolien'. "Dat waren reizen van soms vier tot vijf weken. Maar reizen van krap drie weken werden ook genaakt als we op haring visten", vertelt hij. Intussen maakt hij dus al weer bijna een jaar lang deel uit van de vaste bemanning van de TX-68 'Vertrouwen'.

De Nederlandse trawlervloot bestaat uit acht vaartuigen die voornamelijk op haring en makreel vissen. Van makreel zwemt er in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan zo'n vijf miljoen ton rond. Voor haring is dat naar schatting twee miljoen ton. De visserij op haring is al ruim tien jaar gecertificeerd met een duurzaamheidslabel. Daarnaast hebben de vier grote rederijen uit Katwijk, Scheveningen en IJmuiden met milieuorganisatie Greenpeace een intentieverklaring ondertekend teneinde te komen tot een verdere stimulering van het verduurzamen van de zogenaamde pelagische visserij (visserij op soorten als haring, makreel, horsmakreel, sardien en sardinella). Schippers van vriestrawlers hebben het soms over muren van haring en makreel. Scholen haring en makreel kunnen soms honderden meters lang zijn omdat ze zo compact samen zwemmen.

Kottervissers

Om te garanderen dat toekomstige generaties onbezorgd vis kunnen blijven eten, werkt de kottervloot al enkele jaren aan het verduurzamen van de vangsttechnieken. Selectief vissen krijgt alle aandacht, evenals het verminderen van bodemcontact. Met het innovatieve pulstuig, waarbij gebruik gemaakt wordt van elektrische stimulatie, hebben de vissers een unieke vangsttechniek ontwikkeld. Kotters zijn nu uitgerust met lichtgewicht vistuigen die over de zeebodem zweven. In de afgelopen jaren heeft de kottervloot op het gebied van duurzaam vissen enorme sprongen vooruit gemaakt en enkele Texelse visserijbedrijven hebben hierin een vooraanstaande rol gespeeld. Een groot deel van de Texelse vloot vist inmiddels met het pulstuig en het onderzoek naar selectiever vissen wordt nog steeds voortgezet. Onder andere de TX-36 'Jan van Toon' is betrokken bij zo'n selectiviteitsonderzoek. Op het vlak van het zuiniger omspringen met energie en brandstof is de TX-36 zelfs toonaangevend. Schipper Van der Vis is telkens bezig om te kijken in hoeverre er nog resultaat te boeken valt. Voorts worden de TX-1 'Klasina-J' van de familie Vonk en de TX-94 'Avontuur' van de familie Boersen ingezet om data te verzamelen op het gebied van discards, met de bedoeling een beter beeld te krijgen van de verspreiding van jonge ondermaatse vis.

Tekst en foto: Willem den Heijer.