Kees Smit:
Kees Smit: "We moeten oppassen dat Texel géén verlengstuk van Noord-Holland wordt. Texel moet zijn eigen karakter behouden." Foto: Jeroen van Hattum

Bos fris, licht en groen in voorjaar

Wat is je favoriete plek op Texel?
De bosrand waar ik opgegroeid ben en waar onze boerderij aan de Smitsweg staat. Het bos met de duinen vind ik ook een prachtige plek.


Wat voor werk doe je op Texel?
Ik werk sinds 1982 op de nieuwe haven van Den Helder. Ik ben daar scheepsmaker ijzer geweest waarbij ik groot onderhoud deed aan fregatten en onderzeeërs. Sinds vijf jaar ben ik metaalbewerker voor specifieke werkplaatsen.


Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?.
Ik help ook mee op de boerderij. En omdat ik in het bos woon, werk ik veel aan mijn huis en mijn tuin. Toen ik het huis kocht, was het bouwval, waarna ik het helemaal heb opgeknapt. Verder bezoek ik graag vrienden op Texel en aan de overkant. Ik kook graag en in de zomer vind ik het leuk om te barbecueën en om vis te bakken en te roken.

Er komt niets meer aan op het strand sinds containervaart

Hoe ervaar je de mensen op Texel?
Texelaars zijn gemoedelijke en behulpzame mensen.


Hoe beleef je de natuur op Texel?
Ik geniet van de natuur, vooral in het voorjaar. Dan is hier in het bos alles weer mooi licht en groen. En dan ruikt het ook weer lekker fris.

Hoe beleef je de dorpen op Texel?
Den Hoorn, De Waal en Oosterend vind ik mooie dorpen vanwege hun authenticiteit. Ik houd van originele eilandse bebouwing. Er is al teveel verloren gegaan.


In welk café /restaurant op Texel kom je graag?
In café De Slufter en ook bij café Kaper in Den Helder. In de zomer vind ik het leuk om naar een strandpaviljoen te gaan.

Wat moet er op Texel vooral zo blijven zoals het is?
De schapen op de dijk moeten blijven en we moeten oppassen dat de boeren en de kottervissers niet verdwijnen. Texel moet veelzijdig blijven, zodat er voor de toeristen veel te zien is.

Wat zou er op Texel anders mogen?

We moeten oppassen dat Texel géén verlengstuk van Noord-Holland wordt. Texel moet zijn eigen karakter behouden.


Goede herinneringen aan Texel?

Dat je 's winters na een grote storm naar het strand ging om te jutten. Dan lag er veel hout van dekladingen die overboord waren geslagen. Sinds er containerschepen zijn, komt er helaas niets meer aan op het strand.


Wat is er zonde aan Texel?

Dat er huizen worden gebouwd die hier niet in het eilandbeeld passen. Neem een voorbeeld aan Terschelling waar dat niet zo is. Het is ook zonde dat alle boeren moesten vertrekken uit polder Waalenburg. Nu loopt er geen beest meer. Ik ben ook bang dat De Staart uiteindelijk zal verdwijnen.


Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

De gemoedelijkheid en de mentaliteit van de Texelaar.

Wie zou je graag in de volgende eiland van zien?

Erwin van der Kerkhof. Hij is een oud-Texelaar die weer terug is gekeerd op het eiland.