Doordat Zeeburg geen opvang meer is voor rotganzen, verwacht LTO meer ganzenoverlast.
Doordat Zeeburg geen opvang meer is voor rotganzen, verwacht LTO meer ganzenoverlast. Foto: Ton Zegers

Spanningsveld landbouw en

natuur besproken met provincie

Afgevaardigden van LTO Noord KAVB afd. Texel, Rona Uitentuis voorzitter van de provinciale LTO en TOP hebben op het provinciehuis met gedeputeerden Jaap Bond (landbouw en economie) en Adnan Tekin (natuur en milieu) gesproken over het spanningsveld tussen landbouw en natuur.

Belangrijk signaal dat LTO afgaf was dat wat betreft de boeren de hoeveelheid natuur op Texel haar maximum bereikt heeft. LTO vraagt de provincie nu te gaan voor kwaliteit van natuur en landbouw en niet voor kwantiteit. "Dit kan bijvoorbeeld concreet gemaakt worden door natuurgebieden, die wel zijn aangewezen als natuur, maar niet zijn aangekocht door de provincie weer te bestemmen als landbouwgrond."

Verder vroeg men aandacht voor de Hogeberg. Voor dit gebied wordt al jaren gesproken over mogelijkheden om de ontwikkelings- en overlevingskansen van de daar gevestigde schapenbedrijven te verbeteren. Probleem is de natuurbestemming en daarbij behorende natuurdoelen die op veel percelen rust. Door nieuwe liberale pachtcontracten van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten komen de bedrijven hier nog meer in de knel.

Rond Natura2000-gebieden is een bufferzone van circa 500 meter ingetekend, waarin onder meer niet gejaagd mag worden. LTO vindt dit niet rechtvaardig. "Het is één van de voorbeelden waarbij boeren direct last hebben van de nabijheid van een natuurgebied." De provincie zal LTO inlichten over de onderbouwing die tot deze "schaduwranden" heeft geleid. Verder heeft LTO aangegeven dat er in de toekomst opnieuw een probleem met rotganzen zal ontstaan. Doordat opvanggebied Zeeburg is "ontgrensd" (uitruil voor Waalenburg) en verkocht, wordt daar niet langer speciaal voor de rotganzen jong, eiwitrijk gras geteeld. "Dit zal betekenen dat de rotganzen zich weer op de grazige weiden van de andere boeren storten en veel schade veroorzaken."