Artistieke impressie van Hotel 't Binnenduin zoals het vorig jaar werd gepresenteerd.
Artistieke impressie van Hotel 't Binnenduin zoals het vorig jaar werd gepresenteerd. Bron: Jurgen van der Ploeg van FARO Architecten bv.

Alsnog realisatie Hotel 't Binnenduin door verplaatsen van bedden

De kans dat hotel 't Binnenduin in De Koog alsnog wordt gerealiseerd is groot nu de raadscommissie positief staat tegenover het verplaatsen van de benodigde tachtig slaapplaatsen naar deze plek.

Eerder werd het hotel op de plek van voorheen Le Berry opgevoerd als "meest duurzame hotel van Nederland", om in aanmerking te komen voor innovatieve bedden. Nadat de raad deze mogelijkheid afschoot, raakte het plan in een impasse. Maar inmiddels hebben de eigenaars weer gesproken met het college om het hotel te realiseren door het verplaatsen van bedden en lijkt de boel weer vlotgetrokken. "Het is prijzenswaardig dat de initiatiefnemers weer aan tafel zijn gekomen en op die plek iets moois willen maken", zei wethouder Eric Hercules dinsdag tijdens de raadscommissie

De commissie zette het licht op groen. Het wordt ook een testcase voor de mogelijkheid die de raad in de nieuwe Nota Verblijfsrecreatie heeft gesteld voor een zogeheten "deelverplaatsing". Daarbij wordt een deel van de bedden van een bestaand recreatiepark, kampeerboerderij of ander object verplaatst naar het hotel. Voorwaarde daarbij is dat dat het schuiven van bedden een kwaliteitsverbetering is voor beide locaties. Wat dat precies inhoudt zal moeten blijken. Er moet op de vertreklocatie wel "ontstening" plaatsvinden, al kon Hercules zich niet voorstellen dat er daadwerkelijk stenen verdwijnen. Het kunnen ook zogeheten "slapende" bedden zijn, die wel in het bestemmingsplan staan, maar nooit daadwerkelijk zijn gerealiseerd. Wat betreft Jaap Vlaming (GL) zijn die bedden onderhevig aan verjaring. "Maak je plannen waar, anders hebben we daar en pot voor." Maar zo werkt dat niet. Hercules: "U bent te laat om daar nog wat mee te doen, als raad heeft u de meeste bestemmingsplannen al vastgesteld. Daar zijn die bedden in opgenomen." De wethouder kreeg wel de boodschap dat de transactie juridisch voldoende moet zijn dichtgetimmerd, om te voorkomen dat op de oude plek weer nieuwe recreatieve ontwikkelingen gaat plaatsvinden. Er kan lering getrokken worden uit het verleden, toen bij de verplaatsing van bedden uit jeugdherberg Panorama de politiek werd verrast met bedden die nog bleken te zijn achtergebleven.

Realisatie van hotel 't Binnenduin, dat komt op een prominente plek op de kop van de Dorpsstraat, geniet brede steun in de badplaats en geldt als een icoonproject voor de ruimtelijke vernieuwing, ingezet door Planet De Koog.