Nog een miljoen nodig voor dijk NIOZ-polder

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier stelt zich vooralsnog terughoudend op bij het meefinancieren van de versterking van de voorlanddijk van het NIOZ.

Dat bleek woensdagavond tijdens een bijeenkomst van de commissie Water & Wegen van het hoogheemraadschap. Zoals de vlag er nu bijhangt, zijn de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Rijkswaterstaat en het college bereid geld beschikbaar te stellen voor de meerkosten van circa €8 miljoen die een versterking van de voorlanddijk met zich meebrengt. Op die manier kan het NIOZ binnendijks komen.

Er moet nog circa één miljoen worden gedekt. Bij de commissie Water & Wegen kwam woensdagavond naar voren dat het hoogheemraadschap dat bedrag niet alleen wil dragen. "We willen het wel deels voor onze rekening nemen, maar niet helemaal." Het hoogheemraadschap wil volgens de woordvoerder verder blijven praten met andere partijen om tot een oplossing te komen. De woordvoerder verwacht dat de NIOZ-dijk op zijn vroegst woensdag 3 mei opnieuw in de commissie Water & Wegen aan de orde komt en daarna op 17 mei in het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap.

Hollands Noorderkwartier, beheerder van de Waddenzeedijk, is vooralsnog van plan om de bestaande primaire waterkering van de NIOZ-polder te versterken. In dat geval zou het NIOZ buitendijks blijven liggen. Die versterking is aanbesteed voor €3,5 miljoen. Het zogeheten Hoogwaterbeschermingsprogramma biedt geen ruimte voor de extra kosten die met de voorlanddijk zijn gemoeid, waardoor er een proces loopt om met behulp van andere partijen de meerkosten rond te krijgen. Het hoogheemraadschap wijst op de provincie en andere gemeenten in de Noordkop. "Die betalen nu nog niet mee aan de meerkosten van de dijk."

Het college van Texel maakte woensdag bekend dat het bereid is een garantstelling van acht ton voor de versterking van de voorlanddijk beschikbaar te stellen om dekking te hebben. Voor het NIOZ en Texel is het van belang dat het NIOZ binnendijks komt te liggen. De gebouwen plus alle apparatuur van het onderzoeksinstituut (met een gezamenlijke waarde van bijna honderd miljoen euro) zijn dan in ieder geval de komende vijftig jaar beter beschermd tegen overstroming. Dat betekent voor het NIOZ (met circa 250 werknemers) dat het aantrekkelijker wordt op Texel te blijven. Voor het college is dat een belangrijke aanleiding acht ton garant te stellen. In hoeverre Texel iets van de acht ton zal moet uitgeven, is afhankelijk van de daadwerkelijke kosten van het versterken van de voorlanddijk. Wethouder Eric Hercules wijst erop dat het hoogheemraadschap altijd alle risico's meeneemt in de begroting, waardoor de kosten lager kunnen uitvallen dan begroot. De gemeenteraad moet nog een besluit nemen over het collegevoorstel.