Bart Goemans (links) met Bart Lubbers van Fastned. Op de achtergrond een voorbeeld van het snellaadstation dat ze op Texel willen realiseren.
Bart Goemans (links) met Bart Lubbers van Fastned. Op de achtergrond een voorbeeld van het snellaadstation dat ze op Texel willen realiseren. Foto: Gerard Timmerman

Plan snellaadstation elektrische auto's

"Elektrisch rijden is de toekomst, Texel zou daar een mooie rol in kunnen spelen", vertelt Bart Goemans. Om de overstap van "fossiel" naar elektrisch te vergemakkelijken, werkt hij met Bart Lubbers van Fastned aan realisatie van een snellaadstation op Texel.

Goemans van Omnyacc Texel (accountants en adviseurs): "Onze ambities op het gebied van duurzaamheid op Texel zijn hoog en ik vind het leuk en goed om daar een rol in te spelen. We zien steeds meer mensen overstappen op een elektrische auto, waarvan de ontwikkeling steeds sneller gaat. Elektrische auto's krijgen een steeds grotere actieradius, tot 400 à 500 kilometer. Daarmee kunnen onze gasten in één keer van huis naar het eiland rijden. Maar als ze terug gaan, willen ze ook in één keer doorrijden. Vóór ze vertrekken, nog even aan de lader. Met de huidige laders, waar je relatief lang staat, schiet dat niet op. Bovendien nemen die laders veel (parkeer)ruimte in. Texel is een ideale plek voor elektrisch rijden, ook voor Texelaars en bedrijven. Daarom heb ik contact gezocht met Fastned."

Lubbers reageerde enthousiast. Verspreid door Nederland heeft Fastned langs snelwegen 55 oplaadstations en twee in Den Haag. Daar kunnen automobilisten hun accu, afhankelijk van de grootte, in vijftien tot twintig minuten opladen. "Elke plek waar veel auto's komen is geschikt, dus ook Texel. Als mensen met een elektrische auto weten dat op Texel een snellaadstation is, is dat voor hen een hele geruststelling. Dan weet je dat je weer terug kunt." De regel dat de kosten voor de baten uit gaan, is hier zeker van toepassing. Het gemiddelde gebruik van de snellaadstations van Fastned in Nederland ligt momenteel rond de vier tot vijf auto's per dag, bij de drukkere stations tien tot elf per dag. Lubbers: "Dat is inderdaad nog laag. Maar bij vijftien auto's zitten we al op het break even-point. Het groeit snel, elke zeven maanden een verdubbeling. Er rijden nu in heel Nederland nog maar 13.000 elektrische auto's, maar het verdubbelt elk jaar, de verwachting is dat dit er in 2025 een miljoen zijn." Daar zijn meerdere redenen voor. Lubbers: "Accu's worden steeds goedkoper. Toen het begon kostte één kWh duizend dollar, nu is dat 100 dollar. Daardoor worden de auto's steeds betaalbaarder. Autofabrikanten moeten aan steeds strengere eisen voor emissie voldoen, om die te halen moet hun productieaandeel in elektrische auto's omhoog." Goemans: "Maar doorslaggevend is misschien wel de actieradius van de auto's. Je staat na tachtig kilometer niet meer stil, maar kunt gerust 400 tot 500 km rijden. En steeds meer mensen willen hun steentje bijdragen aan een schoon milieu." Lubbers: "Bovendien rijdt elektrisch lekker, kun je snel optrekken en is de motor efficiënt." Veel voordeliger is de autorijder vooralsnog niet uit. Per kilometer kost de stroom nu ongeveer een dubbeltje, vier tot vijf tientjes dus voor een volle tank. Voor dat bedrag rijd je wel op groene stroom. Je betaalt geen wegenbelasting. Vóór er een snellaadstation op Texel komt, zijn er nog wat stappen te nemen. Ze hebben een locatie op het oog, zijn in gesprek met de eigenaar, maar houden die nog even voor zich. En ze praten ook met Texelse partijen die een rol kunnen spelen. Ten slotte: Is het realistisch om te denken dat Texelaars, die nu veelal in tweedehands benzine- of dieseltjes rijden, massaal op elektrisch zullen overstappen? Goemans is optimistisch: "Je moet naar de toekomst kijken. We willen uitstralen dat we een eiland van rust, ruimte en schone lucht zijn. Daar hoort op den duur ook elektrisch rijden bij."